Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Năstase și Sandu anunță…

VIDEO Năstase și Sandu anunță proteste în PMAN și formarea „celulelor de rezistență cetățenească”

Liderul PPDA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu anunță acțiunile pentru următoarea perioadă, după ce instanțele de judecată din R. Moldova au invalidat, pe rând, alegerile locale noi din 20 mai și 3 iunie. Năstase și Sandu fac declarații în numele „Comitetului de Rezistență Națională”, format de protestatari după ce Curtea Supremă de Justiție nu a confirmat legalitatea scurtinului câștigat de liderul PPDA.

Maia Sandu a declarat că deciziile instanțelor de invalidare a alegerilor reprezintă „anularea democrației și instalării dictaturii în R. Moldova”.

Aceasta a anunțat despre formarea unei mișcări de rezistență populară a cetățenilor. „În fiecare sat, școală, spital, întreprindere trebuie să fie create celule de rezistență cetățenească”, a precizat liderul PPDA, Andrei Năstase, menționând că mișcarea este un răspuns al cetățenilor față de „uzurparea puterii în stat”.

Liderii opoziției au anunțat despre organizarea în fiecare duminică a protestelor masivă în centrul capitalei, dar și despre o acțiune de protest în fața Comisiei Electorale Centrale (CEC), vineri, 29 iunie, ora 14.00, atunci când se la lua act de hotărârile instanțelor de judecată în cazul alegeirlor locale noi din capitală.

Aceștia au formulat trei revendicări către autorități:

  • validarea alegerilor din Chișinău;
  • anularea sistemului mixt;
  • demisia și urmărirea penală a președintelui CSJ, Ion Druță, și a celorlalți judecători responsabili de invalidarea alegerilor.

Liderul PLDM, Viorel Cebotari, susține că astăzi are loc o „revoluție a moralității în R. Moldova” și îndeamnă cetățenii să iasă la proteste.

Octavian Țîcu afirmă că nu este politician, dar că de pe poziția de cetățean responsabil, adresează un mesaj de mobilizare către patru categorii de persoane: intelectualilor, tinerilor, sportivilor și unioniștilor: „Nu pot să vă cer afiliere către partide care nu le considerați credibile. Vă cer două lucruri: să nu vă lăsați identificați cu această dictatură și să manifestați de empatie față de lucrurile care se întâmplă în această țară, pentru că este și a voastră”.

Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, face apel la solidaritate și demnitate.

Arcadie Barbăroșie, reprezentant al societății civile, îndeamnă formarea mișcărilor de rezistență față de regim în toate localitățile. Acestă dă asigurări că nu este o mișcare de preluare a puterii, dar de de înlăturare a actualei guvernări.

Mesaje de solidaritate au enunțat liberalul Lilian Carp și directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Andrei Năstase a anunțat că a identificat o modalitate de a se adresa la CtEDO în cazul invalidării alegerilor locale noi. Liderul PPDA a evitat să ofere detalii, invocând că ar fi prematuri, dar a precizat că va reclama statul R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor „cât se poate de curând și calitativ”. Acesta susține că sunt consultați experți de la Facebook.

Întrebat de presă care ar putea fi impactul protestelor, Andrei Năstase a declarat că dacă nu ar fi fost sigur de impactul acestora, nu ar fi făcut apel la proteste.

Una dintre solicitările opoziției este timp de emisie la postul public de televiziune Moldova 1.

Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia mun. Chișinău pe 3 iunie cu peste 52% din voturi și un avantaj de 12 643 de voturi față de candidatul PSRM, Ion Ceban. În următoarele trei săptămâni, pe rând, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au invalidat alegerile pe motiv că, atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație la 3 iunie, impactul căreia a fost de ordinul zecilor de mii.