VIDEO/ Motivul pentru care Sandu și Năstase nu au participat la audierile din comisia de anchetă „Open Dialog”

Deși s-au prezentat la Parlament în această dimineață, Andei Năstase și Maia Sandu au refuzat să participe la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru analiza acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Open Dialog”. Liderii PAS și PPDA au menționat că nu vor să facă declarații în fața comisiei dacă ședința nu va fi deschisă iar presa nu va avea acces.

„Am participat la un eveniment anul trecut pentru a vorbi în Parlamentului European despre încălcarea drepturilor omului în R. Moldova. Acest lucru nu are nimic cu finanțarea din afara țării a partidelor politice. Acest eveniment a fost organizat de câțiva reprezentanți ai Parlamentului European împreună cu Open Dialog”, a declarat Maia Sandu.

Lidera PAS a mai precizat că partidul nu a primit nici un bănuț de la fundația Open Dialog sau de la oricare altă fundație internațională.

Andrei Năstase a declarat la rândul său că s-a cerut ca audierile să aibă loc în format deschis, iar presa să poată asista la ședință. Astfel, pentru că s-a refuzat organizarea audierilor cu prezența presei, Maia Sandu și Andrei Năstase au refuzat să participe la ședință.

De cealaltă parte, Andrian Candu a declarat săptămâna trecută că aceste audierii nu pot fi organizate cu ușile deschise pentru că în acest mod s-ar încălca legea, or comisia dispune de informații confidențiale care au fost furnizate de instituțiile din țară și străinătate, informații ce nu pot fi făcute public.

„Vă comunic că potrivit uzanțelor și procedurilor legale, Comisia de anchetă este obligată să vă prezinte informațiile confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate. Acest lucru însă poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise, deoarece o parte din informații sunt cu caracter judiciar (și prevederile legale sunt foarte stricte în acest context), care pot viza inclusiv cetățeni sau organizații din alte state, iar pe de altă parte, ar fi necesare autorizații speciale din partea unor autorități”, a scris Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

La 4 octombrie curent, la inițiativa Partidului Democrat, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării partidelor politice, în special PAS și PPDA. PD afirmă că organizația Kozlovskăi a atacat „în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău, în fața partenerilor de dezvoltare, exercitând și imixtiune ilegală în activitatea politică moldovenească”. De cealaltă parte, PAS și PPDA resping acuzațiile.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Reporter

    Audierile din comisia de anchetă „Open Dialog” din Parlament nu sunt decât un bâlci ordinar regizat de talpa iadului Plahotniuk cu dracii lui PD-iști. Talpa iadului Plahotniuk “iubește” tare ședințele închise pentru ca mai apoi să manipuleze după bunul plac informația despre ele. Motivul cum, că la audieri vor fi prezentate informații confidențiale, invocat de finul talpei iadului Adrian Candu-Skaraoțki de asemenea face parte din bâlci. Dacă Maia Sandu și Andrei Năstase cer ca ședința să fie deschisă și ei spun că n-au ce ascunde, atunci care-i problema? Oare dracii PD-iști și bosul lor talpa iadului Plahotniuk n-au convocat bâlciul ca să scarmene opoziția antioligarhică? Sau ei vroiau s-o scarmene cu ușile închise, adică departe de ochii lumii? Talpa iadului Plahotniuk întotdeauna își face “chestiile” pe întuneric și se teme de LUMINĂ, ca toți dracii lui de tămâie!

  2. Le Justicier

    Păi, care-i problema? Să le deie Plahotniuk bani pentru deplasări! Că doar n-au să steie în țara capturată din lipsă de bani. Opoziția de asta și este opoziție, ca să plece în Europa și să ceară DECAPTURAREA ȚĂRII!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *