Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Moldova împrumută 80 de…

VIDEO Moldova împrumută 80 de milioane de euro pentru interconectarea energetică cu România

Pe agenda ședinței de astăzi a Parlamentului se regăsesc 13 subiecte. Deputații au ratificat Contractul de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii privind interconectarea electrică Moldova-România, dar și Acordul de Finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind „Programul de guvernanţă economică pentru Republica Moldova (DPO-3)”.

Agenda ședinței poate fi accesată AICI.

13.48: Secretarul de Stat Nicolae Eșanu prezintă Proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului penal al Republicii Moldova.

13.27: Proiectul hotărârii privind aprobarea Regulamentului Stindardului Președintelui Parlamentului Republicii Moldova a provocat mai multe discuții aprinse în Parlament. Mai mulți deputați s-au arătat nedumeriți de acest proiect, sugerând că acesta nu este propus la timpul și locul potrivit.

„Acest proiect mă face să cred că autorul suferă de grandomanie, adică mania de a-ți atribui importanță nejustificată. Un partid care a acces în Parlament cu 19 mandate și-a asigurat acum o majoritate. Este la locul ei această hotărâre? În viziunea mea e rușinos să veniți cu așa proiect. Căutați să îl retrageți și să veniți cu picioarele pe pământ”, a menționat deputata Maria Ciobanu, fracțiunea PLDM.

13.21: Sergiu Sîrbu prezintă Proiectul hotărârii privind aprobarea Regulamentului Stindardului Președintelui Parlamentului Republicii Moldova.

13.18: Strategiei de dezvoltare a pieței financiare nebancare pe anii 2018-2022  a fost votată de 55 de deputați și aprobată, fiind lege organică.

Documentul punctează dezvoltarea pieței financiare nebancare pentru următorii 5 ani și prevede politici clare de acțiune, care cuprind peste 60 de măsuri, care derivă din angajamentele asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu UE.

13.18:  Proiectul legii privind instituirea Schemei de investiții în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale a fost votat în prima lectură.

Potrivit autorilor, adoptarea și implementarea noului proiect va contribui la atragerea investiţiilor străine în domeniul producţiei de film şi altor opere audiovizuale, va crește industria de film și TV, va promova identitatea culturală naţională etc.

13.17: A fost aprobat Proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale.

13.17: Proiectul de lege pentru Contractul de finanțare între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind interconectarea electrică Moldova-România a fost votat de majoritatea deputaților.

Contractul prevede oferirea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI) de 80 de milioane de euro, pentru lucrările de construcţie şi dezvoltare a infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a reţelelor de transport de energie electrică din România şi Republica Moldova.
Suma creditului va fi transferată în 20 de rate, fiecare tranşă nu trebuie să fie în valoare mai mică de 1 000 000 euro. Comisioanele şi dobânzile vor fi calculate pentru fiecare tranşă în parte în baza ratei de depozit. Termenul împrumutului este de 25 ani.

13.16: Deputații au aprobat în ambele lecturi ratificarea Acordului de Finanțare dintre Republica Moldova şi Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind „Programul de guvernanță economică pentru Republica Moldova (DPO-3)”.

Acordul prevede oferirea unui suport bugetar Republicii Moldova, împrumut în sumă de 24,9 milioane euro (echivalentul a 30 milioane dolari SUA) de la Banca Mondială.  Consiliul de Directori ai Băncii Mondiale a aprobat la 5 iulie 2018, acordarea unei finanţări Republicii Moldova, în cadrul Programului de guvernanţă economică pentru Republica Moldova.
Condițiile financiare prevăd o rată a dobânzii fixe de 1,42% anual, perioada de grație de cinci ani, perioada de rambursare de 25 ani, maturitatea împrumutului – 30 ani și data limită de debursare – 31 iulie 2019.

13.15: Începe procedura de vot. În sală sunt prezenți 82 de deputați.

12.41: Deputatul Corneliu Mihalache prezintă spre examinare Proiectul legii privind instituirea Schemei de investiții în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale. Scopul Legii îl constituie crearea cadrului normativ pentru a facilita atragerea investițiilor străine pentru producțiile de film și alte opere și susținerea producerii de filme artistice, seriale TV, filme și seriale cu desene animate, filme documentare, emisiuni TV, reality show-uri, spoturi publicitare sau clipuri muzicale.

În acest sens, Legea va institui un mecanism de atragere a investițiilor, garantând rambursarea a 25% din cheltuielile calificate, realizate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se poate adăuga 5% cu condiția promovării tematice a zonei geografice, a localității sau a Republicii Moldova în cadrul producțiilor de film.

12.00: Valeriu Chițan, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, prezintă proiectul legii pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a pieței financiare nebancare pe anii 2018-2022 și a Planului de acțiuni aferent implementării acesteia.

11.52: Ministrul Economiei și Infrastructurii prezintă proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative, care prevede modificare a 74 de acte legislative, pentru a le aduce în concordanță cu Legea Finanțelor publice, dar și prevederile altor legi.

11.36: Octavian Armașu a revenit la tribună pentru a prezenta Proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale.

11.21: În plenul Parlamentului este prezentat proiectul de lege pentru ratificarea Contractului de finanțare între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind interconectarea electrică Moldova-România. Creditul prevede un împrumut de la BEI de 80 de milioane de euro, precum și un Acord de grant oferit de NIF în valoare de până la 40 milioane euro. Suma creditului va fi transferată în 20 de rate, iar termenul împrumutului este de 25 de ani. Scopul final constă în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România.

Roman Boțan, deputat PL, întreabă care sunt primele acțiuni ce vor fi întreprinse, dar și termenele limită.

Potrivit secretarului de Stat, Vitalie Iurcu, până în 2021-2022 va fi pusă în exploatare stația și am putea să fim deja mai independenți din punct de vedere energetic.

11.12: Vladimir Voronin l-a sfătuit pe Octavian Armașu să își dea demisia

După mai multe discuții și întrebări, Vladimir Voronin l-a sfătuit pe Octavian Armașu să își depună cererea de demisie și să plece din acest post pentru că nu înțelege întrebările deputaților și nu răspunde la ele. Ministrul Economiei a declarat că nu va urma sfatul președintelui fracțiunii PCRM.

11.05: Partidul Liberal declară că nu va susține proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Finanțare.

10.49: „Promiteți ridicări de salarii și de pensii până la alegeri. Aceste majorări sunt necesare însă și după alegeri, or majorările sunt oferite din credite. Ce se va întâmpla cu aceste salarii și pensii dacă nu veți mai primi resurse financiare?”, a întrebat Elena Bodnarenco, fracțiunea PCRM.

La rândul său, ministrul Economiei și Infrastructurii a precizat că indexarea pensiilor a fost făcută și anul trecut, iar această continuitate va fi asigurată și după alegeri pentru că este înregistrată o creștere economică.

10.21: „Cu cât se va îmbunătăți viața cetățenilor în cazul împrumutul respectiv? Am primit deja miliarde ca să fim corecți și cinstiți. E o sumă, e un împrumut pe care trebuie să îl întoarcem”, a menționat Mihai Ghimpu.

„Acest împrumut vine să ne ajute să finanțăm deficitul bugetar pentru anul curent”, a precizat Octavian Armașu.

Liberalul Ion Apostol a întrebat dacă nu este mai bine să așteptăm să fie întors miliardul, iar Octavian Armașu a menționat că dezvoltarea țării nu poate fi oprită până vor fi recuperați banii.

10.20: Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Armașu prezintă în plen proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Finanțare dintre Republica Moldova şi Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind „Programul de guvernanță economică pentru Republica Moldova (DPO-3)” în mărime de 24,9 milioane de euro, semnat la Chișinău la 11 iulie 2018. Acordul reprezintă un program de reforme structurale ce țin să sprijine tranziția R. Moldova spre un model de dezvoltare și creștere a țării.

10.13: Pe ordinea de zi au fost incluse „de urgență” două subiecte care au parvenit de la Guvern. Acestea se referă la acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, dar și securitatea energetică și interconectarea electrică R. Moldova – România.

10.10: A început ședința Parlamentului. În sală sunt prezenți 95 de deputați.