VIDEO/ Mixt sau proporțional: CC a decis în baza cărui sistem pot avea loc alegerile anticipate

Curtea Constituțională a decis că alegerile anticipate pot avea loc doar în baza unui sistem electoral mixt. Decizia a fost pronunțată astăzi, 26 aprilie, după ce deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Înaltei Curți să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

„Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu un an înainte de alegeri. Modificarea frecventă sau târzie a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenții electorali și partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot și dreptului de a fi ales”, a declarat Mihai Poalelungi, președintele CC.

Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, și intră în vigoare la data adoptării.

Blocul ACUM a înregistrat anterior la Secretariatul Parlamentului un proiect de lege care vizează revenirea la sistemul electoral proporțional. În cadrul discuțiilor cu reprezentanții fracțiunii socialiștilor, Blocul ACUM a propus investirea unui Guvern minoritar, dar și aprobarea mai multor proiecte propuse de PAS și Platforma DA. Odată cu schimbarea sistemului electoral mixt, Blocul ACUM propune organizarea unor noi alegeri, de această dată în baza sistemului electoral proporțional.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Alegerile anticipate după sistemul proporțional pe liste de partid sau după sistemul mixt? Dragii mei compatrioți MOLDOVENI, noi suntem întregi la minte?

    Curtea Constituțională este între coaele UZURPATORULUI Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk. Ce răspuns v-ați fi așteptat să ne dea? Raisa Apolski, cumătra lui Plahotniuk, acest fost pârț de-al lui Voronin, Artur Reșetnikov, procurorul Iadului Corneliu Gurin, etc. Ce ne puteam aștepta de la aceștea?

    Sistemul mixt într-o țară capturată de un oligarh uzurpator, ca Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk este NOCIV, MINCIUNOS și NEDREPT. Nu poți cere IOBAGILOR să voteze după ce ai capturat tot ce se putea de capturat.

    Trebuie să respectăm întocmai RECOMANDĂRILE Comisiei de la Veneția și să ne întoarcem la sistemul de vot proporțional pe liste de partid, așa cum era înainte de capturarea țării de uzurpatorul Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *