Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Mixt sau proporțional: CC…

VIDEO Mixt sau proporțional: CC a decis în baza cărui sistem pot avea loc alegerile anticipate

Curtea Constituțională a decis că alegerile anticipate pot avea loc doar în baza unui sistem electoral mixt. Decizia a fost pronunțată astăzi, 26 aprilie, după ce deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Înaltei Curți să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

„Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu un an înainte de alegeri. Modificarea frecventă sau târzie a normelor care guvernează procesul electoral poate dezavantaja alegătorii, concurenții electorali și partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot și dreptului de a fi ales”, a declarat Mihai Poalelungi, președintele CC.

Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, și intră în vigoare la data adoptării.

Blocul ACUM a înregistrat anterior la Secretariatul Parlamentului un proiect de lege care vizează revenirea la sistemul electoral proporțional. În cadrul discuțiilor cu reprezentanții fracțiunii socialiștilor, Blocul ACUM a propus investirea unui Guvern minoritar, dar și aprobarea mai multor proiecte propuse de PAS și Platforma DA. Odată cu schimbarea sistemului electoral mixt, Blocul ACUM propune organizarea unor noi alegeri, de această dată în baza sistemului electoral proporțional.