Principală  —  IMPORTANTE   —   (VIDEO/ LIVE TEXT) Ședința Parlamentului.…

(VIDEO LIVE TEXT) Ședința Parlamentului. Ministrul Finanțelor explică schimbările în Legea bugetului de stat

La 24 mai, deputații se întâlnesc în ședința plenară a Parlamentului. Pe ordinea de zi figurează 14 subiecte. Aleșii poporului urmează să examineze în primă lectură completările propuse de Guvern la Legea bugetului de stat pentru 2018, să audieze Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2017 și să examineze în lectură de lege un proiect de lege care presupune eliminarea deficiențelor și incoerențelor admise în procesul de promovare și adoptare a pachetului de integritate. Tot astăzi, deputații decid dacă la 23 iunie în R. Moldova va fi marcată Ziua Națională Împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri.

Subiectele de pe agenda ședinței Parlamentului din 24 mai pot fi accesate AICI. Ședința începe la ora 10.00.

14:47. Modificările propuse la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2018 au fost aprobate în prima lectură.

12:50. Ministerul Finanțelor, Octavian Armașu, prezintă Proiectul legii cu privire la modificarea și completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2018 nr.289/2017.

  • 13:06. Valerian Bejan, PL, l-a întrebat pe ministrul Armașu despre cum explică diminuarea granturilor. Ministrul a precizat că o cauză este primirea la 28 decembrie 2017 a unui grant din partea UE, în timp de Ministerul aștepta banii abia în 2018 și i-a prevăzut în bugetul pentur anul curent. Totodată, cea de-a doua cauză, susține Armașu, este faptul că cea de-a treia tranșă a asistenței macrofinanciare din partea UE nu va fi posibil, tehnic, de recepționat în 2018.
  • 13:07. Valeriu Bejan, PL: „Nu prevedeți niciun leu din recuperarea miliardului furat. L-ați trecut în istorie sau nu prevedeți că veți avea din el?” Octavian Armașu susține că în prezent se lucrează asupra unei strategii de recuperare a bunurilor fraudate, care va stabili rolurile și acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în acest sens diferite instituții ale statului.
  • 13:09. Alina Zotea, PL, l-a întrebat pe ministrul Finanțelor dacă Ministerul a reziliat contractul cu Reședința din Holercani și dacă plătește o sumă între 30-60 de mii de lei pentru întreținere. Armașu a declarat că nu semnat un asemenea contract, deoarece l-a refuzat la începutul mandatului.

11:18. Se examinează Proiectul legii pentru ratificarea Amendamentului nr.1 la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei F/P 1569 (2006).

  • Prin acest acord de împrumut în Chișinău au fost construite două blocuri locative pentru păturile social vulnerabile. Amendamentul propus astăzi spre vot în Parlament presupune schimbarea condiției inițiale acordării împrumutului, privind posibilitatea privatizării locuințelor doar după 2027, când se închie perioada de rambursare. Se propune ca apartamentele construite în Chișinău din banii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei vor putea fi privatizate de toți subiecții stabiliți de lege în conformitate cu normele naționale, până la această dată. Reprezentantul Ministerului Finanțelor a declarat că până în prezent o parte dintre apartamente au fost deja privatizate prin intermediul hortărârilor de judecată.

Deputatul socialist Vladimir Țurcanu susține că în prezent nu există o singuranță că apartamentele sunt privatizate gratuit de către persoane care într-adevăr cad sub incidența criteriilor care le permite să beneficieze de apartamentele sociale. Reprezentantul Ministerului Finanțelor susține că de repartizarea locuințelor se ocupă Consiliul Municipal Chișinău.

11:15. Președintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, prezintă schimbările propuse pentru Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova și Legea cu privire la publicitate, privind înlocuirea termenilor.

11:13. Deputata PDM, Valetina Buliga, președintă a Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, prezintă modificările propuse la Codul Muncii: Proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului muncii al Republicii Moldova nr.154-XV din 28 martie 2003 (art.42’1; 88, 185’1)

11:04. Se discută  Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul penal – art.326’1; Codul contravențional – art.313’4, 313’5, 313’6, ș.a.; ș.a.), care se referă la eliminarea deficiențelor și incoerențelor admise în procesul de promovare și adoptare a pachetului de integritate.

10:48. Se discută despre posibilitatea audierii Proiectul hotărârii cu privire la Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2017.

10:45. Se examinează Proiectul hotărârii cu privire la aprobarea Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022

La subiect a ținut un discurs deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc. Acesta a declarat că Raportul este unui incomplet, deoarece nu recunoaște principalele probleme din justiție, inclusiv că R. Moldova are o justiție selectivă și influențată politic. Liberal-democratul a menționat că a vorbi despre drepturile omului înseamnă a te referi la lucruri extrem de simple și banale, iar în cazul R. Moldova trebuie de vorbit despre arestări arbitrare și detenție, lipsa proceselor de judecată corecte și deschise, despre implicarea oficialilor la încălcarea drepturilor omului, despre libertatea mass-media. „Acestea sunt drepturi reale, care definesc R. Moldova ca un stat democratic sau nu”, a declarat Vadim Pistrinciuc.

10:24. Iurie Țap, PLDM, a solicitat audierea Guvernului și Ministerului Afacerilor de Externe și Integrării Europene la subiectul etapei de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Deputatul a invocat pozițiile exprimate la începutul lunii de oficiali europeni, dar și că mai multe legi pe care Legislativul trebuia să le aprobe încă în 2017 nu au ajuns în Parlament nici până în prezent. Propunerea nu a fost susținută prin vot.

10:22. Maria Ciobanu, PLDM, a solicitat audierea ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, cu referire la faptul că la intersecția str. Balcani și stradela Studenților din capitală, la intrarea în cartierul de lux Poiana Domnească, este amplasat non-stop un echipaj al poliției de patrulare care monitorizează toate mașinile care se deplasează în această zonă. Deputata susține că echipajul ar fi instalat pentru protecția secretarului general al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Constantin Botnari. „Aș dori să ne spună dl ministru ce obiect atât de valoros au de păzit?”, a declarat Maria Ciobanu. Solicitarea deputatei nu a întrunit voturile deputaților.

10:20. Iurie Țap, deputat PLDM, menționează că un post de televiziune a sesizat repetat Consiliul Concurenței privind concurența neloială pe piața publicitară, dar nu a primis un răspuns. Deputatul a precizat că în cadrul audierii raportului Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), președintele instituției a semnalat că la adresarea CCA-ului la aceeași problemă, Consiliul Concurenței nu a răspuns. Deputatul a soclicitat audierea la subiect a Consiliului Concurenței. Propunerea liberal-democratului nu a fost susținută de deputați.

10:16. Deputata PL, Alina Zotea, propune audierea în plen a Raportului de activitate a Curții de Conturi pentru 2017. Nici această propunere nu a fost susținută prin vot de aleșii poporului.

10:14.PL solicită audierea ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, la subiectul introducerii obligatorii a uniformelor școlare în instituțiile de învățământ. Propunerea nu a fost susținută de deputați.

10:10. În sală sunt 92 de deputați.