VIDEO/ Includerea integrării europene în Constituție, propusă de Plahotniuc, respinsă de PL, PLDM, PSRM și PCRM

Inițiativa lui Vlad Plahotniuc de a introduce vectorul european în Constituție nu a fost susținut de majoritatea deputaților. Înainte de vot, PL, PLDM și PCRM au părăsit sala, iar PSRM nu a participat la vot, astfel încât doar neafiliații și democrații au susținut proiectul. 

11.07: Andrian Candu a declarat că PD și PPEM vor examina posibilitatea organizării unui refrendum pe subiectul includerii vectorului european în Constituție, probabil în aceeași zi cu alegerile parlamentare din februarie 2019.

11.04: Modificarea Constituției pentru introducerea vectorului european nu a fost susținută de majoritarea deputaților, asta după ce sala a fost părăsită de fracțiunile PL, PLDM, și PCRM, iar PSRM a declarat că nu va vota pentru proiect. În total modificarea a fost votată de 54 de deputați, în timp ce erau necesare 67 de voturi.

Inițiativa de a introduce vectorul european în Constituției îi aparține lui Vlad Plahotniuc, care și-a făcut publictă inițiativa încă în septembrie 2017.

11.00: Deputatul Vlad Batrâncea solicită ca votul să fie nominal pentru acest proiect. Andrian Candu a declarat însă că nu este necesar acest lucru pentru că mai mulți deputați au plecat din sală.

10.58: PPEM și PD își mențin poziția de a vota modificarea Constituției.

10.55: Vladimir Voronin a declara și el că PCRM nu va participa la vot, pentru că o astfel de inițiativă va diviza societatea.

10.53: Deputatul Vadim Pistrinciuc a declarat la rândul său că PLDM nu va participa la votarea proiectului de modificare a Constituției, atât timp cât guvernarea încalcă acordul de asociere cu UE.

10.51: Mihai Ghimpu a declarat că fracțiunea PL nu va participa la votarea proiectului de modificare a Constituției.

10.50: Ședința continuă. În sală sunt 85 de deputați.

10.35: Contactat telefonic, deputatul PLDM Grigore Cobzac a menționată că după votarea în primă lectură, Andrian Candu trebuia să întrebe dacă există 25 de deputați pentru ca proiectul să fie întor în Comisie, însă președintele Parlamentului nu a făcut acest lucru.

10.10: Deputații au votat în primă lectură introducerea vectorului european în Constituție.

„Majoritatea celor prezenți în sală au susținut aprobarea proiectului în primă lectură. Luând în considerație regulamentul Parlamentului și anume faptul că acest proiect ar fi putut fi expediat înapoi în Comisie, eventual, la solicitarea celor 25 de deputați, o astfel de solicitare nu există. Atunci, eu sunt obligat să pun la vot pentru lectura a doua proiectul”, a spus Andrian Candu.

După ce Candu a cerut votarea în cea de-a doua lectură, Mihai Ghimpu a cerut o pauză de 30 de minute.

„Nu e frumos. Întrebați fracțiunile, se vor aduna 25 de deputați. Dacă mergeți cu tancul rusesc, atunci PL cere o pauză”, a spus Ghimpu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Reporter

  Includerea integrării europene în Constituție, propusă de Plahotniuc practic nu înseamnă nimic! Dacă oligarhul uzurpator așa tare “vrea” integrare europeană să reîntoarcă sistemul de vot la cel cea fost, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, să-i bage la dubală pe Corneliu Gurin, Adriana Bețișor și alți procurori corupți, s-o bage la dubală pe judecătoarea coruptă Rodica Debilo (Berdilo?), care a invalidat mandatul de primar general ales al dlui Andrei Năstase, să-l bage la dubală pe jidanul Hoț Ilan Șor, care ne-a furat 2,9 miliarde de dolari, să se valideze mandatul de primar general ales de popor al dlui Andrei Năstase, etc.

  Și nu în ultimul rând să respecte doleanțele celor peste 30% de unioniști din R. Moldova și să introducă în Constituție propoziția: LIMBA ROMÂNĂ ESTE LIMBA DE STAT A REPUBLICII MOLDOVA!

 2. Academic

  ȘMECHERIE DE OLIGARH TICĂLOS

  Oligarhul uzurpator, fățarnic, cinic, viclean și minciunos Plahotniuk vrea să schimbe Acordul de Asociere cu introducerea în Constituție a sintagmei “Integrare europenă”! Asta fiindcă introducerea în Constituție a sintagmei “Integrare europenă” nu înseamnă practic nimic și nu obligă la nimic, este “pustâșka”, cum ar spune pensionarul Voronin, pe când Acordul de Asociere înseamnă și justiție corectă, și alegeri corecte, și drepturile cetățeanului, și presă liberă…

  ***

 3. ivancelgroaznic

  Cum a spune: Vocea norodului, vocea zeilor. Nu vre Dodo in evropa, nice in ruptu capulu. Plaha vre, ori ba , … si fatsarnicie totu ?

 4. Iura crasnai

  Toti dau vina pe Plaha dar nimeni nu-si recunoaste vina sa. La ziua vinului au fost in piata 130 000 de cetățeni, la proteste nici măcar 7000 !!! Aici tot Plaha este vinovat ????? Lenea ,indiferența invidia , ciuda ca nu pot fura toti , ranza moldovenilor si dorinta de a fura astea sunt vinovatii de situatia de azi dar nu Plaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *