Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Includerea integrării europene în…

VIDEO Includerea integrării europene în Constituție, propusă de Plahotniuc, respinsă de PL, PLDM, PSRM și PCRM

Foto: sputnik.md

Inițiativa lui Vlad Plahotniuc de a introduce vectorul european în Constituție nu a fost susținut de majoritatea deputaților. Înainte de vot, PL, PLDM și PCRM au părăsit sala, iar PSRM nu a participat la vot, astfel încât doar neafiliații și democrații au susținut proiectul. 

11.07: Andrian Candu a declarat că PD și PPEM vor examina posibilitatea organizării unui refrendum pe subiectul includerii vectorului european în Constituție, probabil în aceeași zi cu alegerile parlamentare din februarie 2019.

11.04: Modificarea Constituției pentru introducerea vectorului european nu a fost susținută de majoritarea deputaților, asta după ce sala a fost părăsită de fracțiunile PL, PLDM, și PCRM, iar PSRM a declarat că nu va vota pentru proiect. În total modificarea a fost votată de 54 de deputați, în timp ce erau necesare 67 de voturi.

Inițiativa de a introduce vectorul european în Constituției îi aparține lui Vlad Plahotniuc, care și-a făcut publictă inițiativa încă în septembrie 2017.

11.00: Deputatul Vlad Batrâncea solicită ca votul să fie nominal pentru acest proiect. Andrian Candu a declarat însă că nu este necesar acest lucru pentru că mai mulți deputați au plecat din sală.

10.58: PPEM și PD își mențin poziția de a vota modificarea Constituției.

10.55: Vladimir Voronin a declara și el că PCRM nu va participa la vot, pentru că o astfel de inițiativă va diviza societatea.

10.53: Deputatul Vadim Pistrinciuc a declarat la rândul său că PLDM nu va participa la votarea proiectului de modificare a Constituției, atât timp cât guvernarea încalcă acordul de asociere cu UE.

10.51: Mihai Ghimpu a declarat că fracțiunea PL nu va participa la votarea proiectului de modificare a Constituției.

10.50: Ședința continuă. În sală sunt 85 de deputați.

10.35: Contactat telefonic, deputatul PLDM Grigore Cobzac a menționată că după votarea în primă lectură, Andrian Candu trebuia să întrebe dacă există 25 de deputați pentru ca proiectul să fie întor în Comisie, însă președintele Parlamentului nu a făcut acest lucru.

10.10: Deputații au votat în primă lectură introducerea vectorului european în Constituție.

„Majoritatea celor prezenți în sală au susținut aprobarea proiectului în primă lectură. Luând în considerație regulamentul Parlamentului și anume faptul că acest proiect ar fi putut fi expediat înapoi în Comisie, eventual, la solicitarea celor 25 de deputați, o astfel de solicitare nu există. Atunci, eu sunt obligat să pun la vot pentru lectura a doua proiectul”, a spus Andrian Candu.

După ce Candu a cerut votarea în cea de-a doua lectură, Mihai Ghimpu a cerut o pauză de 30 de minute.

„Nu e frumos. Întrebați fracțiunile, se vor aduna 25 de deputați. Dacă mergeți cu tancul rusesc, atunci PL cere o pauză”, a spus Ghimpu.