Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Igor Vremea, despre informațiile…

VIDEO Igor Vremea, despre informațiile pe care le deține comisia parlamentară în cazul „Open Dialog”

Igor Vremea, președintele Comisiei

Astăzi, 12 noiembrie, au avut loc ultimele audieri din cadrul comisiei de anchetă pentru cercetarea acuzațiilor de imixtiune din partea Fundației „Open Dialog”. Potrivit președintelui comisiei, Igor Vremea, urmează a fi analizate toate informațiile, iar ulterior se va elabora un proiect de raport.

În cadrul unui briefing de presă, Igor Vremea a fost scump la declarații și nu a fost prea generos în detalii despre informațiile de care dispune comisia în prezent.

„Noi am vorbit despre „Open Dialog” ca organizație neguvernamentală străină, cu anumite implicații în activitatea R. Moldova. Avem unele informații de la instituțiile de resort care nu ne permit să le dăm publicității”, a menționat deputatul democrat Igor Vremea.

Maia Sandu susține că a participat în 2017 la un eveniment organizat de un grup de europarlamentari și de fundația „Open Dialog”. În acest context, lidera PAS declară că nu a fost finanțată de nici o fundație internațională, iar la evenimentul din 2017 a participat pentru a informa despre încălcarea drepturilor omului în R. Moldova.

Întrebat dacă la baza informațiilor pe care le deține comisia este vorba doar de evenimentul din 2017 sau din contra, și de alte evenimente, Igor Vremea a declarat că nu poate răspunde la o astfel de întrebare. Deputatul nu a putut informa jurnaliștii nici despre care sunt statele care au furnizat informații comisiei.

„La moment ce vă pot spune sunt informații despre anumite implicații în viața politică a R. Moldova. Am vrut să vedem dacă sunt la anumite momente finanțări”, a spus președintele comisiei.

Potrivit deputatului Igor Vremea, comisia urmează să analize informațiile pe care le deține și să elaboreze un proiect de raport, care ulterior va fi aprobat. Totuși, se pare că acest raport nu va fi făcut public în totalitate.

„Informația e venită pe filiera secretă. Ulterior, aprobând raportul nostru, vom face demersuri din partea comisie astfel încât să ne permită unele informații să le dăm public”, a menționat Vremea.

Cu privire la motivul invocat de Maia Sandu și Andrei Năstase de a nu se prezenta la audieri pentru că ședința are loc cu ușile închise, deputatul Igor Vremea a menționat că acesta nu este un motiv serios.

La 4 octombrie curent, la inițiativa Partidului Democrat, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării partidelor politice, în special PAS și PPDA. PD afirmă că organizația Kozlovskăi a atacat „în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău, în fața partenerilor de dezvoltare, exercitând și imixtiune ilegală în activitatea politică moldovenească”. De cealaltă parte, PAS și PPDA resping acuzațiile.