VIDEO/ Fenomenul corupției în administrația publică locală, pe ordinea de zi a deputaților

În cadrul ședinței din 21 noiembrie a Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului au loc audieri privind fenomenul corupției în administrația publică locală. Este primul subiect inclus în pe ordinea de zi care include 15 subiecte. Membrii Comisiei discută astăzi, inclusiv, despre proiectul legii bugetului de stat pentru 2019, proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și proiectul de lege privind siguranța produselor alimentare.

Un raport la subiectul corupției în administrația publică locală prezintă deputaților Lidia Chireoglo, director-adjunct al Centrului Național Anticorupției.

Potrivit Lidiei Chireoglo, printre factorii care generează fenomenul se numără: lipsa transparenței în procesul de trecere a bunurilor din patrimoniul public în cel privat, lipsa stimulentelor materiale pentru funcționari și lipsa implicării cetățenilor.

Directorul-adjunct al CNA susține că împotriva fenomenului se luptă prin instruirea funcționarilor în domeniul anticorupției, ore de instruire în domeniul integrității, cursuri de dezvoltare profesionale, campania de informare „O zi anticorupție în orașul tău”. De la începutul anului curent, susține conducerea CNA, au fost demarate 62 de cauze penale în care sunt vizați primari, secretari ai consiliilor locale, șefi ai direcțiilor arhitectură, construcții capitale, funciare, președinți de raioane.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *