(video) Expert din Ucraina despre Legea Educației: Dacă Parlamentul adoptă o lege, atunci trebuie cel puțin să anunțe Ministerul Afacerilor Externe

La sfârșitul lunii septembrie curent, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko a promulgat controversata Lege a Educației, care a fost adoptată de Rada Supremă de la Kiev la  5 septembrie 2017. Aceasta prevede, între altele, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. 

Analistul politic din Odessa, Artiom Filipenko consideră că la adoptarea legii nu s-a ținut cont de mai mulți factori, între care comunicarea cu țările care au diaspore pe teritoriul Ucrainei.

„La legea privind Educația sunt câteva momente cheie. Primul, după părerea mea, e că aici a fost un gol, în sfera comunicațiilor strategice și, în genere, în analiza pașilor care trebuiau întreprinși de către stat. Dacă Parlamentul adoptă o lege, atunci el trebuie cel puțin să anunțe Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei despre faptul că se pregătește adoptarea unsei asemenea legi și să întrebe dacă asta nu intră în contradicție cu unele dintre obligațiile noastre la nivel internațional.

Al doilea moment, dacă Ministerul Afacerilor Externe ar fi știut despre asemenea consecințe, probabil, ar fi urmat să  petreacă o discuție preventivă cu colegii din țările care au diaspore pe teritoriul Ucrainei, în special România, R. Moldova și Ungaria. Ar fi trebuit de precizat de ce aprobăm această lege, pentru că, per ansamblu, ea a fost aprobată pentru a reforma întregul sistem de învățământ din Ucraina, încercându-se ajustarea acestuia la nivelul european. În al doilea rând, ceea ce ține de limbă, asta a fost îndreptat spre de-rusificare, adică întoarcerea statutului limbii ucrainene,  și, în afară de asta, era îndreptată spre a permite minorităților să aplice la universitățile ucrainene. Este nevoie de un compromis care ar conveni ca Ucraina să asigure posibilitatea minorității românești de a primi educație în limba română”, a spus Filipenko.

După adoptarea acestei legi, preşedintele României, Klaus Iohannis şi-a anulat vizita programată pentru luna octombrie în Ucraina.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Reporter

  Cred că poziția României este corectă. Nu poate fi ignorată agresiunea Rusiei în Krimeia și Donbas. Ucraina va putea fi pedepsită prin Uniunea Europeană, dacă nu va respecta drepturile minorităților română și maghiară. Dar nu trebuie de uitat de rolul foarte important pe care îl are Ucraina în stăvilirea expansiunii rusești. Legea Educației este îndreptată împotriva rusificării milioanelor de ucraineni desfășurată încă în timpul URSS-ului și urmările căreia se văd și acum.

 2. Koczka

  Porosenko n-are nici o scuza. Daca crede ca poate sa fie smecher cu aliatii si partenerii vestici folosind metode staliniste de administrare a unei tari se inseala profund. Fara o armonizare completa a legii invatamantului cu normele europene privind drepturile minoritatilor ( inclusiv a rusilor din Ucraina ) i se vor retrage treptat toate stipendiile si ajutoarele negociate pana acum. Practic e ca si cum si-ar fi tras un glonte in picior. Credibilitatea sa tinde spre zero daca nu va reveni asupra masurilor stipulate prin lege.

 3. Academic

  Legea Educației promulgată de președintele Petro Poroșenko nu este îndreptată nici împotriva românilor din Ukcraina și nici împotriva maghiarilor din Ukraina. Ba chiar mai mult, legea Educației nu este îndreptată împotriva rușilor din Ukraina.
  Legea Educației are scopul de a învăța limba ukraineană milioanele de ukraineni, care în timpul imperiului sovietic au fust sistematic rusificați forțat în peste 70 de ani! Cei care nu pot înțelege asta sunt primitivi schizofrenici de tipul “ivancelgroaznic”.

  România are toate mijloacele de a influieța eventuale aberații ale legii Educației asupra etnicilor români. Este de ajuns ca o singură țară din Uniunea Europeană să aplice veto-ul și orice hotărâre UE în pivința Ukrainei va fi blocată. Pot fi blocate chestiuni politice, dar și economice. Practic viitorul european al Ukrainei poate fi blocat pe foarte mult timp, dacă Ukraina va leza oarecum drepturile minorităților române și maghiare.

  P.S. Acest lucru este valabil și pentru minoritatea rusă din Ukraina, dar fără RUSIFICAȚI și mai întâi Federația Rusă trebuie să între în Uniunea Europeană, ceia ce fără schimbarea regimului Putin și demilitarizare este IMPOSIBIL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *