Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Despre ce au discutat…

VIDEO Despre ce au discutat miniștrii de la Chișinău cu miniștrii din Guvernul României

Patru miniștri din Guvernul Sandu au participat astăzi, 23 iulie, la reuniunea Grupului de lucru interministerial mixt România – R. Moldova, care a avut loc la București.

La reuniune au participat miniștrii Nicolae Popescu, Georgeta Mincu, Liliana Nicolaescu-Onofrei și Ala Nemerenco, alături de o echipă de experți din mai multe ministere și instituții.

Guvernul de la Chișinău nu a făcut publică nicio informație despre cum s-a derulat reuniunea, însă Guvernul de la București, informează printr-un comunicat de presă, că participanții la reuniune au realizat o analiză aprofundată a proiectelor în curs de derulare care necesită atenție prioritară. Totodată, au fost analizate modalitățile pentru lansarea de proiecte noi, pornind de la prioritățile Republicii Moldova.

„În context, au convenit ca, în perioada imediat următoare, sprijinul României în vederea avansării parcursului european al Republicii Moldova să se concentreze prioritar asupra unor proiecte concrete în domeniul protecției mediului și apelor, în domeniul educației, culturii, sănătății, afacerilor interne și cooperării transfrontaliere, finanțelor publice, precum și în domeniul telecomunicațiilor. Totodată, a rezultat angajamentul României de a continua și aprofunda programele de cooperare vizând consolidarea instituțională, inclusiv prin participarea cu experți în domenii cheie din perspectiva reformelor asumate de Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, a fost reconfirmată importanța strategică a proiectelor de interconectare energetică”, este menționat în comunicatul de presă, emis de Guvernul României. 

De asemenea, a fost evidențiată importanța punerii în practică a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova, precum și a derulării proiectelor de asistență oficială pentru dezvoltare cu impact direct asupra calității vieții cetățenilor din Republica Moldova.

Grupul de lucru interministerial mixt România – Republica Moldova a fost constituit drept urmare a Acordului dintre prim-ministra României, Viorica Dăncilă, şi prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, realizat la Bucureşti, la 2 iulie, privind lansarea unui exerciţiu comun de identificare a domeniilor de interes imediat asupra cărora România îşi va concentra sprijinul pentru Republica Moldova.