Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Deputații se întrunesc în…

VIDEO Deputații se întrunesc în ședință, pe fundalul unei acțiuni de protest la Parlament

Ședința Parlamentului din 5 iulie are loc pe fundalul unei acțiuni de protest în fața sediului, organizate de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM. Participanții la acțiune solicită deputaților validarea alegerilor locale noi, anularea sistemului mixt și demisia și urmărirea penală a judecătorilor care au decis invalidarea scrutinului.

10.44: Manifestanții din fața Parlamentului se adresează polițiștilor: „Treceți de partea noastră”. Oamenii scandează: „Noi suntem poporul”, „Apărați poporul, nu uzurpatorul”.

10.37: Solicitarea PLDM nu a fost susținută de plen.

10.32: Tudor Deliu: „Vreau să mulțumesc fracțiunilor care au susținut propunerea. (…) Domnule Bătrâncea, Deliu nu este duplicitar, este același în Parlament, în PMAN și în raport cu toți deputații. (…) Nu voi renunța niciodată la acel amendament privind implicarea cetățenilor străini în agitația electorală. (…) Nu sunt de acord că modificările care se vor produce vor aplana acest subiect, ele vor avea efect pe viitor. (…) Parlamentul trebuie să ia atitudine, nu să ne ascundem și să tăcem, confirmând că R. Moldova alunecă într-o prăpastie, într-o dictatură.”

10.30: Andrian Candu susține că poate ar fi cazul ca Valeriu Ghilețchi să consulte fiecare fracțiune în parte pe acest subiect. Dumitru Diacov declară că situația creată este una delicată, deoarece, pe de o parte e necesar de reacționat, pe de altă parte, nu este binevenită implicarea în actul justiției. Diacov declară că ar trebui, în mod calm, așteptată decizia parlamentarilor europeni.

10.28: Valeriu Ghilețchi declară că tăcerea din partea Parlamentului este inadmisibilă, dar, totodată, nu crede că este suficient ca Parlamentul să se limiteze la aprobarea unei declarații. Ghilețchi propune crearea unui grup de lucru în cadrul Parlamentului, pentru modificarea Codului Electoral, pentru eliminarea lacunelor.

10.24: Fracțiunea PSRM susține inițiativa, inclusiv, pentru că au fost lezate și interesele candidatului PSRM la alegerile locale. Totodată, deputatul Bătrâncea îi reamintește lui Tudor Deliu, care a dat citire solicitării PLDM,  că atunci când PLDM se afla la guvernare, el a declarat de la tribuna Parlamentului că în procesul electoral, în mod categorig, nu trebuie să fie implicate persoane din străinătate.

10.21: PLDM solicită includerea pe ordinea de zi a unei hotărâri pentru aprobarea unei declarații a Parlamentului prin care este condamnată încălcarea drepturilor omului, a principiilor fundamentale ale democrației și a statului de drept în contextul invalidaării alegerilor locale pentru alegerea primarului mun. Chișinău.

10.20: Solicitarea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

10.12: O a treia solicitare a socialiștilor este audierea premierului R. Moldova, Pavel Filip, pentru discutarea problemei construcției complexului hidrocentralelor pe râul Nistru, de către Ucraina. PL, PLDM, PCRM susțin solicitarea PSRM. Deputatul Radu Mudreac susține că în cadrul Comisiei mediu și dezvoltare regională subiectul este la ordinea de zi. PCRM solicită și invitarea societății civile în cadrul dezbaterii subiectului.Andrian Candu declară că ar fi mai eficient ca subiectul să fie discutat în cadrul Comisiei, nu în cadrul plenului Parlamentului.

10.10: PSRM cer audierea Ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, pentru discutarea problemei lipsei cadrelor didactice în regiunea rurală, calitatea studiilor, finanțarea instituțiilor de învățământ. Solicitarea nu a fost susținută de plenul Parlamentului.

10.08: Socialiștii cer audierea Ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. Deputatul PSRM Vladimir Odnostalco motivează solicitarea. Solicitarea nu a fost susținută de plenul Parlamentului.

Pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului figurează zece proiecte de lege. Subiectele pot fi accesate AICI.