Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Decizia CC: Poate sau…

VIDEO Decizia CC: Poate sau nu Dodon să înainteze candidatura pentru premier dacă nu se formează Parlamentul?

Curtea Constituțională a decis astăzi, 15 mai, că președintele Igor Dodon nu poate înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care nu vor fi formate organele de conducere ale Parlamentului.

Decizia Curții Constituționale vine după ce președintele a solicitat Înaltei Curți să precizeze dacă șeful statului e obligat sau nu să desemneze candidatura la funcția de premier, chiar dacă nu vor fi formate organele de conducere ale Parlamentului.

„Președintele R. Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea președintelui R. Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a subliniat că pentru a înainta un candidat la funcția de Prim-ministru, Președintele Republicii Moldova trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituțional în persoana Președintelui Parlamentului, ca reprezentant al Parlamentului.

Așadar, Curtea a scos în evidență două obligații constituționale: Președintele Republicii Moldova are obligația consultării fracțiunilor parlamentare în vederea unei eventuale desemnări a unui candidat la funcția de Prim-ministru, iar membrii Parlamentului au obligația constituțională a alegerii organelor de conducere ale legislativului, inclusiv pentru a se putea realiza în totalitate procesul de desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru. 

Lipsa organului care reprezintă Parlamentul, pe de o parte, precum și lipsa organelor care fac posibilă convocarea sesiunilor sale, pe de altă parte, îl împiedică pe Președintele Republicii Moldova să desemneze un candidat pentru funcția de Prim-ministru. 

Igor Dodon a declarat anterior că, dacă Curtea Constituțională decide că, în situația în care nu există conducerea Parlamentului, președintele nu este obligat să înainteze un candidat la funcţia de prim-ministru, atunci el nu va interveni în acest proces.

Anterior, deputatul Sergiu Litvinenco menționa că judecătorii de la CC s-au expus deja pe marginea acestui subiect. Acesta precizează că în Hotărârea nr.32 din 29.12.2015, CC a stabilit că președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de premier.

„În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, Președintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea Preşedintelui”, se menționează în decizia CC din decembrie 2015.