Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Critici dure în Parlamentul…

VIDEO Critici dure în Parlamentul European: Anularea alegerilor distruge fundamentul relației UE – Moldova

Foto: facebook.com/siegfried.muresan

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a declarat astăzi, 5 iulie, în plenul Parlamentului European (PE) că niciodată în ultimii ani situația din R. Moldova nu a fost atât de gravă, iar autoritățile de la Chișinău constituie „o piedică” a Uniuni Europene în dorința de a ajuta cetățenii acestui stat.

Declarațiile sunt făcute de europarlamentar în cadrul dezbaterilor organizate în PE referitor la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a legislativului european, la capitolul încălcări ale drepturilor omului, ale democrației și ale statului de drept, alături de dezbateri privind situația din Somalia și Burundi.

Criza politică de la Chișinău este discutată în legislativul european la o zi după ce Comisia Europeană a anunțat că a suspendat prima tranșă din asistența macroficnanciară de o sută de milioane de euro pentru R. Moldova.

„Prin decizia de anulare a alegerilor democratice de la Chișinău se distruge fundamnetul relației dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Eu vreau ca Molodva să vină în Europa, alături de România și alte țări civilizate. Autoritățile au dus R. Moldova la situații de urgență, alături de Burundi și Somalia. Astăzi, majoritatea covârșitoare a Parlamentului European va adopta o decizie prin care spunem: nu putem acorda autorităților de la Chișinău o sută de milioane asistență macrofinaciară. Această decizie înseamnă că există zero încredere în autoritățile de la Chișinău. Europa nu se va preface că lucrurile merg bine în R. Moldova. Vom spune lucrurilor pe nume, adică: autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în dorința Uniunii Europene de a ajuta cetățenii R. Moldova. Rezoluția pe care o vom adopta astăzi este una extrem de critică. Niciodată în ultimii ani, situația din R. Moldova nu a fost atât de gravă, iar Europa vede și știe acest lucru, vom spune lucrurilor pe nume și vom fi alături de cetățeni. De aceea, spun foarte clar oamenilor care demonstrează pentru valori europene: vă vedem, suntem alături, nu vă fie frică, nu sunteți singuri”, a declarat Siegfried Mureșan, membru al Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European. PAS și PPDA au fost acceptate în decembrie 2017 în familia Partidului Popular European. Anterior, în familia PPE a fost acceptat PLDM.

Poziția PPE a fost criticată de deputații din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D) din Parlamentul European. Alianța S&D, care este al doilea cel mai mare grup de deputați din Parlamentul European, are un acord de colaborare cu Partidul Democrat din Moldova, condus de Vlad Plahotniuc. Victor Boștinaru a declarat în numele Grupului S&D că invalidarea alegerilor de la Chișinău aruncă o „nemeritată umbră asupra evoluțiilor democratice din această țară”.

„Invalidarea alegerilor de la Chișinău, confirmate de trei instanțe din R. Moldova reprezintă un caz profund îngrijorător de respectare a voinței electoratului și aruncă o nemeritată umbră asupra evoluțiilor democratice din această țară. Dar să spui fără dovezi, precum PPE, că decizia a fost rezultatul intervenției politicului în justiție și, mai ales, să ceri politicului să intervină și să schimbe decizia instanței este contrar statului de drept. Guvernul a oferit imediat amendarea legislației până în luna septembrie pentur a garanta că alegerile parlamentare viitoare vor fi libere democratice și transparente. Acum PPE propune blocarea finanțării europene pentru această țară, riscând, de fapt, să facă jocul lui Dodon și al Rusiei. Mă adresez, în final, opoziției și majorității de la Chișinău, nu dați foc țării pentru că după alegerile parlamentare va trebui să construiți împreună guvern de coaliție proeuropeană”, a declarat Boștinaru.

Peste 15 europarlamentari au participat la dezbaterea organizată în plenul PE referitor la situația din R. Moldova.

Totodată, șase grupuri de deputați au înaintat proiecte de rezoluții pe marginea subiectului. Acestea urmează a fi supuse votului. Cel mai dur proiect este semnat de eurodeputații PPE, care solicită sistatea asistenței financioare pentru R. Moldova.

Foto: facebook.com/siegfried.muresan