Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Ce spun Tudor Deliu,…

(VIDEO) Ce spun Tudor Deliu, Maia Sandu și Valeriu Munteanu despre Unire?

Aflați în PMAN cu ocazia Marșului Centenarului, reprezentanți ai PLDM, PL și PAS și-au exprimat opinia vizavi de re-Unirea Basarabiei cu România. Astfel, Tudor Deliu, Valeriu Munteanu și Maia Sandu au vorbit despre avantajele pe care le-ar aduce Unirea cu România pentru R. Moldova.

Tudor Deliu, PLDM: „Aici, în PMAN s-au adunat cei care trăiesc cu acest deziderat, deoarece Moldova trebuie să revină la patria-mamă și trebuie împreună să construim și aici, pe acest petic de pământ, o țară cu valori, o țară democratică. Avantajele unirii sunt multe, să nu uităm că România este țară a Uniunii Europene, și acesta cred că e cel mai mare avantaj. În rezultatul unirii, cred că vor beneficia în primul rând cetățenii R. Moldova, prin subvențiile acordate de UE atât pentru agricultură, cât și pentru rezolvarea problemelor sociale. Și apoi, mai ține și de neam – revenirea la vatră eu cred că e cea mai mare valoare”.

Valeriu Munteanu, PL: „Sunt dintotdeauna pentru unire. Nimeni nu poate să compenseze sau să anuleze sângele nostru românesc de aici, din Basarabia. Avantaje sociale vin pentru cei care sunt înfometați, sunt sărăciți aici în R. Moldova și sunt ținuți de binomul Plahotniuc-Dodon în prizonierat”.

Maia Sandu, PAS: „Basarabia a fost parte a Europei, pentru că în perioada de după 1918, am ajuns să avem instituții mai bune, am putut să dezvoltăm o altă economie, au fost făcute reforme democratice importante. Deci, toate acele elemente au contribuit la prosperitatea națiunii noastre. (…) Acum, statul România este altfel decât statul R. Moldova. Acolo, avem instituții independente, pe când în R. Moldova știm care este starea de lucruri. În același timp, vreau să spun că transformările prin care trebuie să trecem, trebuie să ni le asumăm și noi. Unirea nu ar putea să rezolve absolut toate problemele. Aceste lucruri trebuie să le facem noi singuri, și cred că cu cât mai multe reforme facem de sine stătător, cu atât mai aproape suntem de România și de UE”.

Omul de știință Anatol Petrencu punctează că  acțiunile legate de celebrarea Unirii Basarabiei cu România vorbesc inclusiv despre o victorie a istoricilor asupra celor care au manipulat pe acest subiect.

„E vorba de conștiință românească, de neam, e vorba de cei care văd perspectivele și lipsa de perspectivă a R. Moldova. Este o victorie a istoricilor, că foarte mult s-a vorbit de cotropirea Basarabiei de către România. Istoricii au demonstrat că a fost o unire benevolă”, a spus Petrencu.

Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la semnarea Actului Unirii, votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918. Aniversarea a 100-a de la Unirea Basarabiei cu România este marcată prin numeroase evenimente, organizate pe ambele maluri ale Prutului.