VIDEO/ Andrian Candu susține că decizia Comisiei de la Veneția nu va avea efect juridic

Andrian Candu susține că orice hotărâre pe care o va lua Comisia de la Veneția referitor la ultimele decizii ale Curții Constituționale din R. Moldova, aceasta nu va avea impact juridic. Declarația a fost făcută, ieri, 11 iunie, în cadrul emisiunii lui Gheorghe Gonța „Puterea a Patra” de la N4.

Comisia de la Veneția se expune pentru că sunt specialiști. Dar niciodată, mai ales Comisia de la Veneția, știm foarte bine că hotărârile sunt cu titlu de recomandare și sunt avize, care sunt mai mult avize academico-juridice, fiindcă sunt constituționaliști, oameni de știință care se întrunesc în ședințe care pregătesc expertize. Niciodată însă, absolut niciodată, deciziile Comisiei de la Veneția nu au avut impact în privința deciziilor a Curților Constituționale din țările membre ale Consiliului Europei”, a afirmat vicepreședintele PDM.

Candu precizează că decizia Comisiei de la Veneția nu va avea efecte juridice, dar politice.

„Politic, sigur că da. Toate partidele, undele au să sară să zică wow, altele au să sară și au să zică altceva. Așa cum a fost și cu deciziile Comisiei de la Veneția legate de sistemul electoral”, a mai adăugat Candu.

Întrebat dacă democrații vor saluta orice deciziei a Comisiei de la Veneția, fostul președinte al Parlamentului a declarat că se va lua act de decizie, și în dependență de conținutul ei, se va lua o hotărâre.

La solicitatea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, Comisia de la Veneția urmează să se expună săptămâna viitoare cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din R. Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *