Veaceslav Platon, arestat din oficiu de o judecătorie din Moscova

Judecătoria Tver din Moscova a dispus astăzi, 14 august, arestarea din oficiu a omului de afaceri Veaceslav Platon, aflat în detenție în R. Moldova. Acesta este învinuit de scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Federației Ruse.

Potrivit Interfax.ru, magistrații au dispus arestarea acestuia în cadrul dosarului în care figurează fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, care, de asemenea, a fost arestat din oficiu la 5 august, curent.

Potrivit publicației, Platon este arestat pentru două luni din momentul reținerii propriu-zise sau extrădarea acestuia în Federația Rusă. Atât el, cât și Vlad Plahotniuc sunt anunțați în căutare de către autoritățile din Federația Rusă.

Autoritățile din Federația Rusă îi anchetează pe Platon și Plahotniuc pentru organizarea unui grup criminal care se ocupa de scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Rusiei. Suma care ar fi fost scoasă de cei doi din Federația Rusă ar constitui 37 de miliarde de ruble rusești.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin fraudă, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse, în noiembrie 2014.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare, termen în care sunt incluși și cei 18 ani privațiune de libertate la care Platon a fost condamnat anterior.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *