Valeriu Streleț vorbește despre rezilierea acordului de concesionare a Aeroportului

Guvernul a format un grup de lucru care urmează să evalueze premisele legale, etapele de implementare și consecințele rezilierii acordului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Concluziile grupului vor fi prezentat în timp de patru săptămâni. Anunțul a fost făcut de către Valeriu Streleț, prim-ministrul R. Moldova. „Concluziile prezentate de CNA relevă faptul că resurse investite de compania, care a preluat drepturile de administrare a Aeroportului, nu sunt resurse proprii ci vin din taxa de dezvoltare a Aeroportului Chișinău și o parte din acești bani erau investiți în activități conexe, cum ar fi sponsorizarea clubului Milsami. Consider aceste concluzii pertinente și un temei pentru a lansa grupul de lucru”, a declarat Streleț.

Grupul de lucru este format de Agenția Proprietății Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, și CNA.

„Comisia ne va da concluzii clare privind încălcările care au fost comise de către compania care a avut drept scop de a administra Aeroportul și perspectivele statului de a-și aduce în administrare acest obiect. Concluziile CNA denotă o lipsă de temei în august 2013 de a da în concesiune Aeroportul. Potrivit lor, Aeroportul funcționa economic profitabil și era în fază finală pentru semnarea unui credit care avea drept scop modernizarea Aeroportului”, a mai adăugat șeful Executivului.

Precizăm că, CNA a recomandat Guvernului rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului. În raportul întocmit de responabilii CNA se arată că în perioada 2013 – 2015 compania investitoare nu a făcut investiții proprii în dezvoltarea Aeroportului ci doar a folosit banii proveniți din activitățile acestuia.

Amintim că zilele trecute Centrul Național Anticorupție a trmis un raport în adresa premierului și ministrului Justiției în care recomandă rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Responsabilii de la CNA au subliniat că acest lucru ar putea atrage după sine și anumite penalități pentru R. Moldova. Însă, premierul a declarat, astăzi, că rezilierea contractului, în caz că va fi decis acest lucru, se va face fără a atrage unele sancțiuni pentru țara noastră.

Menționăm că la 30 mai 2013, Guvernul a decis să scoată spre cesionare activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent acesteia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *