Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Valeriu Streleţ: „Alianţa va continua.…

Valeriu Streleţ: „Alianţa va continua. Nu am o altă alternativă”

La Chişinău, tensiunile sunt maxime de când a fost arestat pentru corupţie fostul premier Vlad Filat, despre care actualul premier, Valeriu Streleţ, a declarat deschis că îi este prieten şi despre care tot Valeriu Streleţ spune că este victima justiţiei controlate politic. Şi totuşi, în ciuda atmosferei incandescente şi a unor prognoze, premierul moldovean susţine că actuala coaliţie de guvernare va merge înainte.

Iar PLDM nu va ieşi de la guvernare, dar vrea scoaterea justiţiei de sub controlul oligarhului Vladimir Plahotniuc, al cărui partid este el însuşi parte a complicatului arc guvernamental de la Chişinău. În interviul acordat ziarului România Liberă (RL), Valeriu Streleţ mai dă asigurări că, în ciuda şocului, „problema Filat” nu va influenţa deciziile strategice ale PLDM.

„Încă nu este criză politică pentru că alianţa funcţionează, nu a anunţat nimeni decizia de a se retrage din alianţă. În ceea ce ne priveşte PLDM am fi cei mai motivaţi să o facem, având în vedere maniera – nu esenţa, ci maniera – în care a fost ridicată imunitatea lui Vlad Filat, am putea adresa unele reproşuri partenerilor de alianţă, deoarece au acţionat contrar acordului de alianţă. Însă noi înţelegem provocările şi marile dificultăţi prin care trece R. Moldova la acest moment, înţelegem care ar fi consecinţele unei asemenea decizii acum, când suntem în pragul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, când, s-o spunem aşa, suntem în prag de iarnă. Deci PLDM va participa la guvernare în continuare. Nu vom fi, poate, nişte parteneri foarte comozi, noi am punctat că, de-a lungul anilor, am fost nevoiţi să facem compromisuri.

Totodată, premierul a vorbit și despre rolul lui Vlad Plahotniuc în viața politică din Moldova. „Nu mai este niciun secret că acest personaj, care acum nu mai este om politic, pentru că s-a retras şi nu mai are niciun statut în cadrul Partidului Democrat, continuă să menţină controlul asupra mai multor instituţii importante din ţara noastră, în special asupra celor care au misiunea de a asigura ordinea de drept, legalitatea, triumful supremaţiei legii şi a principiilor statului de drept. Am în vedere Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, Curtea Supremă de Justiţie, practic întreg sistemul judecătoresc, apoi Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi o serie întreagă de alte instituţii. Important e să înţelegem că fără scoaterea de sub control politic a instituţiilor menţionate, noi nu vom putea merge înainte. De aceea, sentimentul de opoziţie în cadrul unei majorităţi este dictat de încercarea de a le explica colegilor că este nevoie să facem aceşti paşi acum. Le-am spus că marile provocări şi probleme, de regulă, generează şi mari oportunităţi. Eu consider această perioadă ca una a marilor oportunităţi care ne dictează necesitatea de a ne schimba, de a ne reforma”,a subliniat Streleț.

Valeriu Streleț a mai spus că schimbările și lupta cu corupția ar trebui să fie purtată de autoritățile moldovene. „Nu putem spera la soluţii miraculoase, că va veni un procuror străin şi va rezolva din afară problema. Problema e în sistem, noi trebuie să-l schimbăm cu ajutorul asistenţei şi consultanţei oferite de partenerii de dezvoltare şi, cu certitudine, în R. Moldova sunt foarte mulţi oameni buni care au preferat să rămână în afara procesului, a politicii. Să-i motivăm să se implice, asta este soluţia”, a spus sursa.

Premierul a explicat de ce a cerut demiterea lui Viorel Chetraru, directorul CNA, după ce a fost arestat colegul său de partid Vlad Filat.

„Directorul Centrului Naţional Anticorupţie trebuia demis demult, de vreme ce, în pofida rapoartelor triumfaliste, indicele de percepţie a corupţiei continuă să crească. Înseamnă că sistemul nu funcţionează şi că se impun anumite remanieri. Până acum nu am avut posibilitatea, din cauză că acest director se bucura de protecţia partenerilor de alianţă care controlează acest domeniu. Toată lumea din R. Moldova înţelege foarte bine, şi am spus-o şi mai înainte, că anumite entităţi importante, cum ar fi Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, sistemul judecătoresc sunt sub controlul unei persoane, nu vreau să zic sub al unui partid”, a menționat acesta.

Sursa: România Liberă