Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Va fi organizată a doua…

Va fi organizată a doua adunare de constituire a Grupului de inițiativă pentru anularea sistemului electoral mixt

La 11 februarie, începând cu ora 8:30, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va avea loc a doua adunare de constituire a Grupului de inițiativă pentru anularea sistemului electoral mixt.

„În baza dreptului nostru constituțional de a ne exprima în mod direct asupra celor mai importante probleme ale societății, am decis să desfășurăm o nouă adunare de constituire a Grupului de inițiativă. Invităm toți cetățenii R. Moldova să fie prezenți la această adunare. Să nu uite buletinele de identitate și copiile buletinelor. Haideți să fim uniți și organizați, pentru ca să facem foarte dificilă o nouă decizie a Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu înregistra Grupul de inițiativă. Considerăm că acest Parlament nu reprezintă pe cetățenii R. Moldova și avem încrederea că organizarea unui referendum legislativ este un instrument democratic de a asigura alegeri libere și corecte”, susține Stela Uțica, vicepreședinta Grupului de inițiativă.

În același timp, Andrei Lutenco, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, susține că decizia CEC de a nu înregistra Grupul de inițiativă este o „amenințare la drepturile tuturor. Or atunci când fără motiv sunt îngrădite drepturile cetățenilor trebuie să ne pună în gardă acest lucru pe toți”.

„Fiecare cetățean al R. Moldova are dreptul să fie reprezentat de legislativ. Venim cu inițiativa de anulare a sistemului electoral mixt, pentru că el încalcă dreptul nostru să contribuim prin vot la alegerea conducerii țării. Consider că scopul acestui sistem este să țină la guvernare această clasă politică coruptă care ne-a furat și ne fură în continuare. Nu putem fi de acord ca un partid, cu un suport electoral de 2-3 %, să decidă totul în această țară”, remarcă Sergiu Tofilat, activist civic.

Totodată, Lilia Carasciuc, directoarea Transparency Moldova, a vorbit despre corupția din R. Moldova:  „În ultima perioadă, R. Moldova  s-a oploșit în corupție. De mai multe ori ni s-a spus că se încearcă să se facă guverne tehnocrate, la care revin aceleași persoane care, într-un fel sau altul, au contribuit la modificarea cadrului legal care a permis acea fraudă în sistemul bancar. Vin persoane care au pus pe umerile cetățenilor acea datorie de 1 miliard de dolari. Trebuie să ne asigurăm că democrația va funcționa. Noi suntem în țara noastră și nu trebuie să le permitem să ne alunge din țară”.

„Democrația nu este un lucru de unică folosință: am fost la protest și ne-am resemnat. Democrația este un lucru care se redobândește în fiecare zi. Acum trebuie să decidem dacă revenim în rândul țărilor democratice sau devenim sultanat în centrul Europei”, opinează analistul politic Victor Ciobanu.

Amintim că, la 12 ianuarie, membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au respins înregistrarea grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. „Cererea de înregistrare nu corespunde normelor legale… Au fost găsite abateri și date contradictorii privind întocmirea proceselor verbale”, a declarat Alina Russu, șefa CEC.

„Ceea ce faceți aici este mult mai grav decât pare. Nu puteți sabota efortul a peste 700 de oameni, care s-au unit și au vrut să apere interesele cetățenilor. Am respectat toate prevederile. Înțeleg că decizia a fost luată înainte de această ședință și în altă parte”, a comentat Ştefan Gligor, director de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR) și președintele grupului de inițiativă.

Ștefan Gligor susține că temeiurile invocate atunci de CEC au fost minuscule, irelevante și insuficiente pentru a argumenta refuzul de înregistrare a unei inițiative populare. „Guvernarea ne poate spune multe povești, să ne mintă, să ne creieze o realitate alternativă, plină de bunăstare pe care ne-o arată de la televiziunile controlate de PDM. Însă, noi vedem ce se întâmplă în evaluările internaționale: R. Moldova este într-o cădere liberă la capitolul democrație, libertăți, drepturi fundamentale, independența justiției. Noi am atins practic limita de jos și nu există o altă cale de a debloca această situație decât de a ne apăra dreptul la alegeri cinstite”, subliniază Gligor.

În același timp, Grupul de inițiativă îndeamnă oamenii să-și pună mărțișoare la piept pentru a arăta că susțin această inițiativă de anulare a votului mixt.

Sursa foto: europalibera.org