Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Unde este Dodon? De ce…

Unde este Dodon? De ce șeful statului nu a participat la ceremonia de comemorare a celor căzuți în conflictul de pe Nistru

Igor Dodon, președintele R. Moldova, nu a participat astăzi, 2 martie, la ceremonia de comemorare a celor căzuți în conflictul de pe Nistru, pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova.

Acesta se află într-o vizită oficială în Germania. Consilierul municipal, Ion Ceban, care a mers în această vizită împreună cu șeful statului, a anunțat pe o rețea de socializare că „Igor Dodon a avut astăzi mai multe întrevederi cu reprezentanți ai Cancelarului Federal al Germaniei, ai Ministerului de Externe și cu deputați din Bundestagul german. De asemenea, au fost multe întrevederi și discuții informale, extrem de utile și importante cu reprezentații acestor și a altor instituții. Un subiect important l-a constituit diferendul transnistrean. Președintele țării a exprimat recunoștință pentru sprijinul politic constant acordat de Germania în procesul de reglementare transnistreană și a salutat eforturile depuse de partea germană în vederea reluării negocierilor în formatul „5+2” și identificării unei soluții politice viabile… Pe parcursul acestei zile, precum și a zilei de mîine, șeful statului va avea întrevederi cu reprezentanți ai oficiului Președintelui Germaniei și ai societății civile”.

Amintim că au trecut deja 26 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Cu toate acestea, relația dintre cele două „maluri ale Nistrului” nu s-a îmbunătățit. 2 martie 1992 este considerată, oficial, ziua în care a început conflictul militar, deși primele ciocniri au avut loc la sfârșitul anului 1991. În noaptea zilei de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști. Posturile de gardiști și milițieni ale regimului separatist de la Tiraspol erau asigurate și cu mașini blindate din dotarea armatei ruse.

Cu această ocazie, dis-de-dimineață, șeful statului a postat pe o rețea de socializare un mesaj despre importanța acestei zile pentru R. Moldova. Președintele pro-rus susține că nu mai trebuie să trăim în trecut și să fim prizonierii învinuirilor reciproce. „Anul 1992 a fost umbrit de evenimentele sinistre de pe Nistru, care au răpit sute de vieți, au distrus destinul a mii de oameni. În prezent, cu 26 de ani mai târziu, noi continuăm să rămânem ostatici ai conflictului transnistrean nesoluționat, care împiedică dezvoltarea statului nostru comun – R. Moldova. Însă, noi nu putem, și nici nu este corect, să trăim la infinit prin trecut, să fim prizonierii învinuirilor reciproce și ai unor temeri false”, subliniază șeful statului, cel care de fiecare dată s-a opus retragerii trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre și care i-a interzis fotojurnalistului Constantin Grigoriță, care a luptat în războiul de pe Nistru, să participe la evenimentele organizate de Președinție după ce, în cadrul unei întâlniri cu presa, Grigoriță i-a adresat o întrebare incomodă lui Igor Dodon. „Cum președintele țării poate să meargă să-și ceară scuze de la cel care ne-a agresat? Au împușcat cu tehnică grea. Cu tancuri, cu trei tancuri. Eu am fost acolo, am văzut. Nu am împușcat eu. Cum un președinte poate să-și ceară scuze de la agresor?”, l-a întrebat Grigoriță pe șeful statului, la scurt timp după ce Dodon a fost în regiunea transnistreană. 

Citiți aici: Ce spune Dodon despre ziua de 2 martie 1992