Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Unde ar putea candida Renato…

Unde ar putea candida Renato Usatîi la alegerile din 20 octombrie

Președintele formațiunii „Partidul Nostru” (PN), Renato Usatîi, afirmă că încă nu a luat o decizie privind alegerile din 20 octombrie, dar enumeră printre intențiile sale de a candida Primăria Bălți și Chișinău.

Revenit după o absență de aproape 3 ani în Republica Moldova, politicianul menționează că așteaptă confirmări dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, de care ar fi mai interesat.

În același timp, acesta spune că este îndemnat să candideze la alegerile locale generale la Fălești, Bălți și chiar Chișinău, precizând că ia în calcul ultimele două opțiuni, dar decizia o va anunța în curând.

„Evident, eu vreau să continui în Bălți tot ce am început. Voi vorbi cu oamenii din Bălți”, a declarat acesta în cadrul ediției din 2 septembrie a emisiunii „Главное” de la postul TVC 21.

Liderul PN a subliniat că formațiunea pe care o conduce se va concentra pe alegerile locale, neavând candidați pentru cele patru circumscripții uninominale.

De asemenea, Usatîi afirmă că PN va avea candidați în multe localități, dar de o atenție deosebită se vor bucura cele care au fost câștigate în 2015.

Întrebat despre plecarea primarului orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, din partid, el a spus că este vorba despre „circumstanțe personale”.

„A fost nevoit să declare ceea ce a spus. Este legat de probleme personale, dacă ar fi fost politic – aș fi comentat”, a declarat acesta, adăugând că nu a fost luată încă o decizie cu privire la candidatul din Basarabeasca, deoarece îl lasă pe Cimpoeș să hotărască dacă va candida independent sau nu.

De asemenea, președintele PN a afirmat că, săptămâna trecută, 15 primari democrați dintr-un raion i-ar fi propus să adere la formațiunea sa, dar el vrea să știe „ce fel de democrați sunt, dacă au fost obligați să treacă la PDM”.

Usatîi a revenit în Republica Moldova în luna iunie, după ce democrații au anunțat că se retrag de la putere.

Acesta a părăsit țara în 2016, după ce organele de drept l-au pus sub acuzații penale privind complicitate în tentativa de „omor la comandă” a fostului bancher rus refugiat la Londra Gherman Gorbunțov și „complicitate cu un grup organizat care a săvârșit infracțiuni de escrocherie”, mai exact l-ar fi deposedat pe Gorbunțov de pachetul majoritar de acțiuni, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, la banca Universalbank din Chișinău. La 24 octombrie 2016, la solicitarea procurorului Vitalie Busuioc, instanța de judecată a emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Usatîi și l-a anunțat în căutare internațională.

La 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile locale generale, vor fi aleși deputați noi în circumscripțiile uninominale nr.17, 33, 48 și 50, după ce Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase, Viorel Melnic și Maia Sandu au renunțat la mandat.