Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un vicepremier din Guvernul Filip…

Un vicepremier din Guvernul Filip așteaptă demisia „in corpore” a judecătorilor CC

„Unica soluție după o asemenea schimbare radicală de „poziții” ar trebui să fie demisia in corpore!”, susține fostul vicepremier pentru reintegrare Iurie Leancă referitor la decizia Curții Constituționale de a-și revizui și anula actele emise între 7-9 iunie, favorabile Partidului Democrat din Moldova.

„Să iei decizii care aduceau țara în pragul unui război civil, iar astăzi, fără nicio explicație solidă, să-ți anulezi propriile tale Hotărâri reprezintă expresia unei lipse totale de responsabilitate și independență”, argumentează Leancă poziția sa cu privire la necesitatea demisiei in corpore a membrilor CC.

La 14 iunie, după o săptămână de „blocaj politic”, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că pleacă de la putere prin demisia Guvernului Filip. Anunțul este precedat de recunoașterea de către UE și a mai multor state europene a Guvernului Sandu, învestit la 8 iunie, după ce PSRM și Blocul ACUM au format o majoritate parlamentară.

A doua zi, Curtea Constituțională și-a revizuit și anulat hotărârile adoptate între 7-9, care punctau că termenul de formare a unui nou Guvern a expirat la 7 iunie și că după această dată deciziile Parlamentului, printre care alegerea speakerului și a unui prim-ministru, sunt ilegale.

CC a argumentat că baza deciziei sale a stat „situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”.