Un vicepremier din Guvernul Filip așteaptă demisia „in corpore” a judecătorilor CC

„Unica soluție după o asemenea schimbare radicală de „poziții” ar trebui să fie demisia in corpore!”, susține fostul vicepremier pentru reintegrare Iurie Leancă referitor la decizia Curții Constituționale de a-și revizui și anula actele emise între 7-9 iunie, favorabile Partidului Democrat din Moldova.

„Să iei decizii care aduceau țara în pragul unui război civil, iar astăzi, fără nicio explicație solidă, să-ți anulezi propriile tale Hotărâri reprezintă expresia unei lipse totale de responsabilitate și independență”, argumentează Leancă poziția sa cu privire la necesitatea demisiei in corpore a membrilor CC.

La 14 iunie, după o săptămână de „blocaj politic”, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că pleacă de la putere prin demisia Guvernului Filip. Anunțul este precedat de recunoașterea de către UE și a mai multor state europene a Guvernului Sandu, învestit la 8 iunie, după ce PSRM și Blocul ACUM au format o majoritate parlamentară.

A doua zi, Curtea Constituțională și-a revizuit și anulat hotărârile adoptate între 7-9, care punctau că termenul de formare a unui nou Guvern a expirat la 7 iunie și că după această dată deciziile Parlamentului, printre care alegerea speakerului și a unui prim-ministru, sunt ilegale.

CC a argumentat că baza deciziei sale a stat „situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *