„Un plagiator” a fost desemnat la Premiul Național 2016?

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul şedinţei de ieri, 24 august, lista câştigătorilor Premiului Naţional din ediţia 2016. Potrivit deciziei Guvernului, personalităţile cu cele mai remarcabile realizări, cu impact major asupra domeniilor de importanţă naţională, vor fi premiate cu câte 100 de mii de lei.

Printre desemnați se numără poetul și blogger-ul Traian Vasilcău, „desemnat pentru trilogia psalmodică „Regăsit în cer”, promovarea literaturii naţionale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susţinere a tinerelor talente”, se arată în comunicatul Guvernului.

Însă, mai mulți internauți s-au întrebat: cum este posibil ca Vasilcău să fie desemnat la Premiul Național în timp ce a plagiat o poezie? În anul 1988, Traian Vasilcău a publicat în revista Orizontul poezia „O FĂRÎMĂ DE BINE”. Însă, cu trei ani mai devreme (1985) poezia respectivă a apărut în volumul „Ochiul Atroce”, la Editura Eminescu din București. Autorul volumului este Doina Uricariu.

„Membrii Guvernului Filip, membrii comisiei Premiului Național, justiția din Chișinău pot demonstra că Traian Vasilcău a fost întâiul care a scris poemul „O fărâmă de bine”. În 1988. Doina Uricariu l-a furat. Și l-a pus ca propriul poem în cartea ei din 1985. Dar ce mai contează un mic furt în marile găinării din Hronicul lung al Găinarilor”, susține Gheorghe Erizanu, critic și scriitor.

„Mate­ri­a­lul scris de Eri­zanu nu este nou. Această infor­ma­ție a apă­rut pen­tru prima dată în anul 1991. Apoi, din zece în zece ani se reac­tu­a­li­zează această temă. De fapt, eu fiind în armată, am avut o parte de pri­e­teni foarte buni care mi-au „însce­nat” această lucrare/acest spec­ta­col, pen­tru că nu am vrut să cola­bo­rez cu niște struc­turi. Această poe­zie a apă­rut în revistă în momen­tul când eu nici nu eram în Mol­dova, ci în ser­vi­ciul mili­tar pe Insula Saha­lin… Eu nu am citit poe­zi­ile aces­tei autoare (Doina Uri­ca­riu, n.r.) și nu am nicio carte de a ei. 

La Pre­miul Națio­nal am fost pro­pus pen­tru tri­lo­gia „Regă­sit în cer”, apă­rută în 2009. Poe­zia des­pre care vor­bește Ghe­or­ghe Eri­zanu nu se regă­sește în nicio carte de a mea. În cele 64 de cărți ale mele nu există o ast­fel de poe­zie… Am fost pro­pus la Pre­miul Națio­nal pen­tru tri­lo­gie, 17 cărți tra­duse în 18 limbi și pen­tru acti­vi­ta­tea de fon­da­tor și rea­li­za­tor a două fes­ti­va­luri impor­tante. Nuanța aceasta (acu­za­ția de pla­giat, n.r.) nu știu dacă are rele­vanță, pen­tru că nu am fost pro­pus pen­tru acti­vi­ta­tea lite­rară din 1990”, ne-a spus Traian Vasil­cău.

Eu nu cunosc nimic despre astfel de plagieri”, ne-a spus Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional. Întrebat dacă membrii Comisiei au fost influențați de către cineva sau ceva la luare deciziei de a-l desemna la Premiul Național pe Traian Vasilcău, care scrie pe blogul său mai multe texte în susținerea Partidului Democrat din Molodva în timp ce critică dur opoziția, Arcadie Suceveanu s-a eschivat să ne răspundă. „Nu vreau să comentez nimic, pentru că am motivele mele de a nu o face. De obicei sunt întotdeauna receptiv, dar de data aceasta, scuzați-mă”, ne-a spus președintele Uniunii Scriitorilor, sistând convorbirea.

Menționăm că Premiul Naţional se acordă anual de Guvern, ca semn de gratitudine pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate, inclusiv: cercetare, dezvoltare tehnologică și culturală. Selectarea laureaţilor se face prin vot secret de către o comisie formată din Prim-ministrul R. Moldova, miniştri şi conducători ai instituţiilor de resort, oameni de creaţie şi reprezentanţi ai mediului academic. Ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional va avea loc vineri, 26 august 2016, la Palatul Republicii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Rarița

  În toată această hărmăială scriitoricească de piață se uită esențialul-
  Proiectul nostru Național de Re-Unire cu Patria-mamă România Mare europeană !
  Lăsați balivernele și apucați-vă de lucru- concret unionist !

 2. Иван

  Arcadie Suceveanu a devenit si el santajabil.oare in Moldova asta a ramas macar un om cinstit care nu se teme de dosar , sau ca va fi concediat de la lucru de PD ? Oare nu aveti demnitate in voi ?

 3. Constantin Marin

  Divinului Maestru, Traian Vasilcau !

  Capete seci, buze uscate
  Latra la maestrul divin
  Ce lumii intregi daruieste
  Aur poetic pentru eternitate

  Nascuti din tradare, KGBisti naimiti
  Colcaie in minciuna si’n dinti
  Spumega ura de’Adevar si Frumos
  Cat li se mai arunca cate un os

  Esti sufletul Basarabiei, Imparate !
  In tine, inima tuturor Romaniilor bate,
  Premiul primit inalta natia toata
  La Dumnezeu si Maica Lui Preacurata !

  GALAICU CU CUTITU’N GURA

  Dom’Paun, ce scuipi bale si fum
  Ti’am citit doua-trei “poezii”
  Esti un poet nul, un mort printre vii,
  Cum ai obtinut marele premiu ?Hai, raspunde’ne simplu: CUM?

  Poezia ta e o cacialma
  Sau o ciulama
  Ce nimeni n’o vrea
  Ca ar vomita

  Hai, Paun, fii bun, da banii’napoi
  Ca’s copii saraci si infometati
  Care scriu mai bine, fara bani oarecum de la noi furati,
  Galaicu Paun va iesi din gunoi???

  ONOAREA UNUI PAUN

  Paune, ti’ai pierdut podoaba
  Onoarei si onestitatii
  Manipulezi ca dracu’roaba
  In marea Zi a Judecatii

  Cand nu vei matura pe strada
  Ca sa dai banii inapoi
  Ci vei urla ca o paiata
  In iadul ce te’o inghiti cu greata

  Intre Traianus si Paun
  E’o diferent’atat de mare
  Ca primul e smerit, dar Soare
  Iar Paun minciuni trage din tun

  Traianus, poetul poeziilor nemuritoare!!!

 4. ciubuc ion

  Daca un poet face politica,este liber sa o faca,dar un premiu national nu este un premiu de partid,chiar daca partidul este la putere,asa ca bine se face daca nu i se va da premiul,sa se dea de la partid nu,de de la stat,asa este corect,iar acest Vasilcau asa cum se apara este antiroman ca si sefii sai de la PDM-Lupu si Deacov,mari proeuropeni,dar fara Romania,numai ca fara votul Romaniei noi nu intram niciodata in UE,mai ales ca ne gandim cand sa facem cererea de aderare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *