Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un nou decret semnat de…

Un nou decret semnat de Evghenii Șevciuk. „Autoritățile de acolo obțin mai multe pârghii pentru a intimida populația”

Miliția transnistreană are dreptul să solicite de la locuitorii regiunii informație despre deținerea cetățeniei altor state, după ce liderul Transnistriei, Evghenii Șevciuk a semnat decretul de modificare a deciziei luate la 3 decembrie 2008.

Conform noului decret, la perfectarea actelor de identitate, autoritățile regiunii separatiste au dreptul să solicite date suplimentare despre persoana respectivă, precum și date despre cetățeniile deținute de acesta. În același timp, tot în decret este menționat că oamenii pot să refuze să refuze să ofere această informație.

Această decizie este una alogică și o altă formă de evidență și ulterior de presiune asupra persoanelor care dețin mai multe cetățenii ale altor state. De asemenea, prin acest decret, procedura de perfectare a actelor este mult mai birocratică. Din practica ulterioară știm că decretele de „îmbunătățire” a situației din regiune nu fac decât să o înrăutățească. Iar problema cea mai gravă este faptul că astfel autoritățile de acolo obțin mai multe pârgii pentru a  intimida populația și a se implica în viața privată a acestora”, susține Alexandru Zubco, jurist Promo-Lex.

Totodată, el spune că aproape fiecare locuitor al regiunii separatiste deține mai multe cetățenii, pentru păstrarea legăturilor socio-economice. De asemenea, pretextul acestui decret ar putea fi și de a obține cât mai multă informație referitor la cetățeniile pe care le au locuitorii regiunii. „Știm prea bine faptul că persoanele care dețin cetățenie română sau ucraineană sunt tratați diferit comparativ cu cei cu cetățenie rusă”, subliniază juristul.

Alexandru Zubco nu exclude și faptul că această decizie vine și în contextul viitorului scrutin. „Autoritățile de acolo nu vor ca viitorul lider al regiunii separatiste să dețină cetățenia R. Moldova sau a României, pentru a nu spulbera „idealul” lor și orientarea pro-rusă”, adaugă Zubco.

Decretul semnat la 16 august, curent, va intra în vigoare peste 7 zile.