Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un fost ambasador al Rusiei…

Un fost ambasador al Rusiei în Congo va deveni ambasador în R. Moldova

Noul ambasador al Federației Ruse în R. Moldova va fi Oleg Vasnețov, scrie publicația rusească kommersant.ru, care precizează că Vasnețov îl va înlocui pe actualul ambasador, Farit Muhametşin, aflat la final de mandat, la începutul anului viitor.

Oleg Vasnețov (foto kommersant.ru), în vârstă de 64 de ani, a activat în ultimii 40 de ani în cadrul  Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova și cunoaște, potrivit sursei citate, limbile engleză, franceză și bulgară. Între 2003 și 2008, acesta a fost ambasadorul Rusiei în Republica Democrată Congo.

Din 2009, Vasnețov a ocupat funcția de director adjunct al departamentului pentru relațiile cu subiecții federației, parlamentului și asociațiile publice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar din martie 2011 a condus acest departament. Vasnețov ar urma să ajungă la Chișinău în luna martie 2018.

Farit Muhametşin îndeplinește funcția de ambasador al Federației Ruse în R. Moldova din aprilie 2012. Publicația rusească notează că, deși schimbarea ambasadorului este una planificată, aceasta are loc pe fonul răcirii „fără precedent” a relațiilor dintre Rusia și R. Moldova, făcând o trecere în revistă a scandalurilor diplomatice din ultimul an dintre cele două tabere. 

Marți, 18 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat că l-a chemat la Chișinău pe Andrei Neguță, Ambasadorul R. Moldova la Moscova pentru o perioadă nedeterminată.

„În legătură cu mai multe cazuri de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din R. Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri, MAEIE a decis chemarea la Chişinău pentru consultări a Ambasadorului Andrei Neguţă”, explica MAEIE.