Un deputat propune modificarea unor acte normative prin substituirea sintagmei „limba moldovenească”

Într-un proiect de lege, deputatul ACUM Iurie Reniță propune ca în câteva acte normative cuvântul „moldovenească” să fie substituit cu „română” în contextele în care este menționată limba.

În inițiativă sunt vizate articole din: Codul jurisdicţiei constituţionale, Legea privind organizarea judecătorească, Regulamentul Parlamentului, Legea privind actele de stare civilă și Legea cu privire la funcţia publică
şi statutul funcţionarului public
.

Deputatul face referire la hotărârea Curții Constituționale din 2013, care a constatat că prevederile Declarației de Independență prevalează în raport cu Legea Supremă și limba oficială în Republica Moldova este româna.

„Prin modificările normative propuse se urmărește eliminarea unor lacune legislativ existente și aducerea în concordanță a legilor enumerate mai sus cu prevederile Declarației de Independență, aplicarea directă a cărora comportă un caracter oficial, imediat și obligatoriu pentru toți subiecții raporturilor juridice, fără nici o altă condiție de formă și nu pot fi ignorate de nici o autoritate din Republica Moldova”, menționează autorul în nota informativă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *