Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un deputat anunță că ar…

Un deputat anunță că ar putea părăsi Blocul ACUM dacă nu vor fi îndeplinite anumite condiții

Foto: acum.md

Unul dintre membrii Blocului ACUM, deputatul Lilian Carp, declară că nu își mai vede rostul în politică în cazul în care judecătorii afiliați politic din cadrul Curții Constituționale nu își vor da demisia sau în cazul în care judecătorii respectivi nu vor fi retrași din funcții.

„Eu am fost împotrivă ca noi să permitem numiri în funcție a unor persoane care au fost afiliate politic, chiar dacă unii sunt oameni pregătiți. Vedem că acest proces de alegere al președintelui CC a fost prejudiciat și vedem că societatea își pierde acea puțină încredere pe care a avut-o”, a menționat deputatul în cadrul unui briefing de presă.

Lilian Carp precizează că judecătorii Curții Constituționale ar trebui să își asume votul pe care l-au dat în cadrul procesului de alegere al președintelui Înaltei Curți și să își argumenteze acțiunea.

Când judecătorii nu își pot asuma votul, apar suspiciuni despre credibilitatea deciziilor care vor urma a fi luate la CC”, a subliniat Carp.

În aceste circumstanțe, deputatul îi solicită lui Vladimir Țurcan să își dea demisia din funcția de președinte al CC, iar judecătorii afiliați din cadrul CC să se retragă.

„Îmi asum acțiunile de mai departe, în cazul când nu vom avea acțiunii concrete privind retragerea de la CC fie a președintelui, fie a celor care au prejudiciat procesul de selectarea a președintelui la CC. Eu nu vreau să mă asociez cu aceste acțiuni, nu vreau să dăm percepția că funcțiile sunt partajate pe criterii politice. Îmi asum acțiunile de mai departe dacă nu vor fi acțiuni privind retragerea judecătorilor de la CC. Dacă nu se întâmplă într-un viitor apropiat, nu îmi văd rostul de a mai face politică și a fi parte dintr-o echipă sau alta”, a conchis Lilian Carp.

Deputatul socialist Vladimir Țurcan a fost ales la 19 august președinte al Curții Constituționale. Pentru această funcție au fost înaintate două candidaturi: Liuba Șova și Vladimir Țurcan, însă cel din urmă a câștigat cu voturile a patru dintre cei șase judecători constituționali. Liuba Șova a făcut public că a votat pentru sine și consideră și că judecătorul Nicolae Roșca, care i-a întaintat candidatura, a votat tot pentru ea. Domnica Manole, la rândul său, a declarat că nu l-a votat pe Țurcan, ceea ce ar însemna că socialistul nu a fost ales cu o majoritate de voturi.