Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ CC a decis…

ULTIMA ORĂ CC a decis suspendarea lui Igor Dodon. Pavel Filip urmează să dizolve Parlamentul

Curtea Constituțională a emis o nouă hotărâre prin care a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova, în condițiile în care Igor Dodon nu a emis un decret de dizolvare a Parlamentului.

Curtea Constituțională a fost sesizată ieri de deputații democrați Serghei Sîrbu, Igor Vremea și Vladimir Cebotari, să se expună asupra circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova, iar astăzi, magistrații au și venit cu un răspuns: Igor Dodon va fi suspendat din nou din funcție, iar interimatul va fi preluat de Pavel Filip.

Curtea Constituţională a emis următorul aviz: 

  1. Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.
  2. În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

La 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale și Decretele semnate de Igor Dodon cu privire la învestirea unui nou Guvern condus de Maia Sandu. Curtea a subliniat anterior că Parlamentul nu avea dreptul de a se întruni în ședință astăzi, or potrivit magistraților, termenul de formarea a unei majorități parlamentare a expirat la 7 iunie, iar președintele Igor Dodon trebuie să dizolve Parlamentul.

Citiți și: