Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „UE stă cu ochii pe…

„UE stă cu ochii pe Moldova, iar combaterea corupției a fost o dezamăgire”

„Dacă guvernarea de la Chișinău ia decizii care afectează negativ cetățenii, asta afectează nu doar imaginea autorităților de la Chișinău, ci și a partenerilor săi din UE, apărând atitudini anti-europene”, a declarat Leonard Orban, consilier al Președintelui României, în cadrul unui eveniment pan-european la București.

Astăzi la București, România, se desfășoară un eveniment organizat sub auspiciile președinției României la Consiliul European. Conferința cu titlul  „După 30 de ani, provocări din trecut, inspirație pentru viitor” întrunește politicieni, experți, exponenți ai societății civile și jurnaliști din mai multe state membre UE dar și din statele partenere.

În cadrul evenimentului sunt aduse în discuție lecțiile democrației învățate după destrămarea blocului socialist-sovietic și integrarea europeană pentru statele care au ieșit din acel bloc.

Reporterul ZdG a solicitat speakerii la forum să se expună asupra lecțiilor învățate privind combaterea corupției, asigurarea independenței justiției și a transparenței, și care ar fi pașii pe care ar trebui să îi întreprindă R.Moldova pentru a înregistra succese la acest capitol.

Leonard Orban, consilier al președintelui României, a declarat pentru ZdG că UE a investit în R.Moldova foarte multe speranțe, dar „în ultimii ani de la Chișinău au venit mari-mari dezamăgiri”, explicând că nu doar planul de combatere a corupției a fost compromis, dar „au fost trecute și unele linii roșii”, în ceea ce privește implementarea standardelor europene, referindu-se la anularea rezultatelor alegerilor municipale din 2018 și alte acțiuni autoritare.

„Dacă guvernarea de la Chișinău ia decizii care afectează negativ cetățenii, asta afectează nu doar imaginea autorităților de la Chișinău, ci și a partenerilor săi din UE, apărând atitudini anti-europene”, a declarat Leonard Orban, adăugând că în continuare autoritățile UE vor „ține privirile îndreptate spre Republica Moldova”.

Victor Micula și Leonard Orban, în cadrul unui eveniment pan-european la București

Victor Micula, secretar de stat în relații interinstituționale, a declarat pentru ZdG, în contextul acțiunilor de combatere a corupției pe care ar trebui să le întreprindă Moldova pentru a atinge un succes în colaborarea cu UE, că statele fostului bloc socialist, inclusiv România, „dețin un bagaj enorm de lecții învățate din propriile succese dar și greșeli”, și că „UE are o mulțime de rețete pentru combaterea fenomenului corupției”. Cu toate acestea, Victor Micula a subliniat că „UE nu poate impune o luptă cu corupția, trebuie să fie o decizie asumată a autorităților de la Chișinău” și că nimeni nu poate „influența nivelul ambițiilor unui Guvern”.

Printre speakerii evenimentului se numără fostul președinte al României, Emil Constantinescu, fostul Ministru de Externe român, Mircea Geoană, actualmente lider al Aspen România, Pavol Demes, fost ministru de Externe al Slovaciei, Michael Zantovsky, diplomat ceh, fost consilier al fostului președinte ceh, Vaclav Havel.