Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ucraina interzice soldaţilor ruşi din…

Ucraina interzice soldaţilor ruşi din regiunea transnistreană să tranziteze teritoriul său

Rada de la Kiev a interzis tranzitarea Ucrainei de către militarii ruşi care se îndreaptă în Transnistria. Modificările au fost votate astăzi, 21 mai şi fac parte dintr-un pachet de cinci acorduri reciproce dintre această ţară şi Federaţia Rusă, care au fost anulate. Astfel, ţara vecină a întrerupt orice colaborare în domeniul militar, inclusiv spionajului militar, transportul militar, dar şi a păstrării reciproce a materialelor secretizate.

Potrivit portalului de ştiri ucrainean unian.ua pentru denunţarea acordului ce permitea tranzitarea aşa zisului corp de pacificatori ruşi a teritoriului ucrainean au votat 265 din 324 deputaţi ai Radei Supreme de la Kiev.

Acordul dintre guvernele Rusiei și Ucrainei a fost semnat în 1995. Acesta permitea tranzitul militarilor ruși prin teritoriul ucrainean spre regiunea separatistă transnistria.

Anterior Moscova şi Tiraspolul s-au plâns că autorităţile moldovene blochează schimbul de militari ruşi din regiunea transnistreană. Aproximativ o săptămână în urmă forţele de ordine de la Chişinău le-au interzis la doi cetăţeni ruşi intrarea pe teritoriul R. Moldova, după ce vameşii de pe Aeroportul Internaţional Chişinău au constatat că aceştia sunt militari în cadrul forţelor armate ale Federaţiei Ruse care intenţionau să se deplaseze în Transnistria, fără a înştiinţa anterior autorităţile.

Conform unor reguli stabilite între autorităţile de resort ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, poliţia de frontieră ar fi trebuit să primească o înştiinţare prealabilă despre vizita persoanelor în cauză. În lipsa acestui document, militarilor ruşi nu le-a fost permisă intrarea pe teritoriul R. Moldova, ei fiind trimişi înapoi la Moscova.

Amintim că Moscova la Summitul NATO de la Istanbul din 1999 şi-a luat angajamentul să-şi retragă armata şi armamentul de pe teritoriul R. Moldova până la sfârșitul anului 2002. Acesta angajament semnat spre sfârşitul conducerii fostului preşedinte Boris Elţin a fost retractat de autorităţile ruse.