Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ucraina - independentă de 26…

Ucraina – independentă de 26 de ani

Ucraina marchează astăzi, 24 august, Ziua Independenței. Acum 26 de ani, pe 24 august 1991, Ucraina a ieşit din componenţa URSS, şi s-a declarat stat independent şi democratic, prin Declarația de Independență adoptată de Parlamentul de la Kiev.

 La 16 iulie 1990, noul parlament a adoptat Declarația Suveranității de Stat a Ucrainei. La 24 august 1991, parlamentul ucrainean a adoptat Declarația de Independență, în care Ucraina era declarată stat democratic și independent. Un referendum și primele alegeri prezidențiale au avut loc la 1 decembrie 1991. Președintele Parlamentului, Leonid Kravciuk, a fost ales președinte al țării.

O nouă Constituție a Ucrainei a fost adoptată în 1996, ceea ce a transformat Ucraina într-o republică emiprezidențială. Ucraina este membră a ONU, OSCE, a Consiliului Europei și OMC, scrie agerpres.ro.

„La 24 august 1991 Rada Supremă de la Kiev a proclamat Declaraţia de Independenţă a statului ucrainean. Acest eveniment remarcabil constituie un „punct de reper” al istoriei contemporane a ţării noastre, al prezentului ei interesant, dar şi complicat”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Serghii Pyrozhkov în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de sărbătorile naționale ale Ucraineii.