Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ucraina este gata să creeze…

Ucraina este gata să creeze un „coridor” pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova

Ucraina este gata să creeze un coridor pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova. Declarația a fost făcută de către Victor Krîjanovski, reprezentant special al Ucrainei pentru reglementarea problemei transnistrene, în cadrul unui interviu acordat pentru „Interfax-Ucraina”, relatează hromadske.ua.

„Poziția noastră rămâne neschimbată – vom asigura teritoriul pentru retragerea nestingherită și sigură a trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul Transnistriei de îndată ce Rusia va începe să facă acest lucru. Sau, cel puțin, își  va exprima această dorință”, a declarat diplomatul, la un briefing de presă la Kiev.

Cu toate acestea, el a subliniat că Rusia se opune categorit retragerii trupelor sale de pe teritoriul R. Moldova.

La începutul lunii mai 2017, Curtea Constituțională a R. Moldova a recunoscut că șederea armatei rusești pe teritoriul Transnistriei contravine neutralității statului. În iulie, Parlamentul a adoptat o declarație prin care cereau retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării.

În luna august, reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru, a declarat că autoritățile de la Chișinău au cerut ca problema retragerii armatei rusești de pe teritoriul țării să fie inclusă pe ordinea de zi a ședinței ONU.

Sursa: hromadske.ua