Trei membri ai CECE Chișinău anunță despre un caz care ar putea duce la invalidarea alegerilor locale. Reacția CEC

Trei membri ai Consiliului electoral al circumscripției electorale (CECE) Chișinău au depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC) și Procuratura Generală (PG), solicitând să stabilească mai multe circumstanțe care au făcut posibilă situația ca pe site-ul CEC să fie publicată o listă cu alți membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din sectorul Buiucani, ci nu cea aprobată anterior.

Igor Chiriac, unul dintre semnatarii sesizării, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că, în condițiile în care pe cec.md a apărut o anexă cu alte persoane decât cele propuse de Consiliul municipal Chișinău (CMC), „persista riscul ca procesele-verbale privind rezultatele numărării voturilor, care urmau a fi întocmite la 20 octombrie, să fie semnate de alte persoane, adică să se invoce că procesele-verbale au fost semnate de către alte persoane decât cele care au fost făcute publice și persista riscul să fie anulate rezultatele alegerilor locale generale”, motiv pentru care a fost depusă sesizarea.

Într-un comunicat de presă, CEC menționează că a examinat sesizarea și a constatat că „anexa la Hotărârea CECE nr. 1 Chișinău nr.62 din 24 septembrie 2019 cu privire la componența nominală a membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare corespunde cu Decizia Consiliului Municipal Chișinău, în partea ce ține de desemnarea membrilor birourilor electorale corespunzătoare”.

„La fel, s-a stabilit că lista membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare, care își exercită real atribuțiile corespunde anexei aprobate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală nr. 1 Chișinău. Eroarea admisă pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale nu produce efecte juridice și nu afectează procesul electoral. Aceasta a fost generată prin greșeala făcută de un operator al CECE nr.1 Chișinău. Totodată, CEC subliniază că doamna Victoria Spînu cunoaște despre concluzia anchetei interne, a participat împreună cu funcționarii CEC la investigarea și verificarea veridicității informației invocate în sesizare, precum și a votat Hotărârea Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală nr. 1 Chișinău, prin care s-a atestat eroarea tehnică admisă și nicidecum o pretinsă fraudare a procesului electoral”, a precizat CEC.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a ne comunica dacă sesizarea a fost examinată.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *