Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Trebuie să stopăm așteptările negative…

„Trebuie să stopăm așteptările negative și panica”

„Situația în țară este dramatică. O simțiți fiecare, nu trebuie să explic la ce duce deprecirea valutei naționale. Toată populația a sărăcit în ultimele două săptămâni cu 25-30 la sută. Scade exportul, remitențele străine, investițiile străine, și totul se duce în jos”, a declarata Igor Dodon, liderul PSRM, în cadrul unei conferințe de presă.

„Anul trecut ați furat 1 mld de euro, iar acum am ajuns la această situație”, a adăugat socialistul.

Potrivit lui, Dorin Draguțanu trebuia să-și dea demisia, dar nu să anunțe majorarea ratei de politică monetară cu 5 puncte procentuale, de la 8,5% la 13,5% la sută.

„Această propunere a BNM va pune pe brânci toți agenții economici din țară. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să stopăm panica. Urgent din rezerve, trebuie organizate intervenții masive pentru a opri panica de pe piață. A doua măsură, trebuie de stopat speculațiile din diferite case de schimb valutar și bănci. Trebuie să fie verificați. De ce spun că nu au dolari și euro, ceea ce sperie și mai mult oamenii? O altă măsură, trebuie să vedem cum compensăm pierderile la oamenii care au luat credite în valută străină. Noi propunem ca Banca Națională să compeseze la creditele care le au agenții economici, plus să compesăm 20% la costul creditelor în lei”, a explicat Dodon.

Menționăm că deprecierea leului devine din ce în ce mai accelerată, ceea ce stârnește panica în rândurile populației.