Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Tinerii DA și PAS Youth…

Tinerii DA și PAS Youth pregătesc un plan de acțiuni privind soluționarea problemelor tinerilor

În contextul Zilei internaționale a tineretului, reprezentanții organizațiilor de tineret ai PAS și Platformei DA – PAS Youth și Tinerii DA – anunță despre inițiativa de a crea un plan de acțiuni privind soluționarea problemelor tinerilor din R. Moldova.

Potrivit deputatului Dinu Plângău, la bază sunt „constatările îngrijorătoare ce țin de migrația tinerilor, problema demografică și lipsa de oportunități”.

„Deputații tineri creează un grup de lucru compus din reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului și ai societății civile care vor lucra la un plan de acțiuni ce vor duce la mărirea investițiilor în domeniul de tineret, creșterea calitativă a serviciilor pentru tineri, crearea oportunităților de creare personală și profesională, cât și încurajarea acestora de a participa la procesele decizionale din stat. Vrem ca vocea tinerilor să fie auzită”, a declarat președintele organizației Tinerii DA, care a adăugat că „rezultatele se vor vedea atunci când rata de emigrarea a tinerilor va scădea”.

Astfel, partidele toate parlamentare și extraparlamentare sunt îndemnate „să facă o prioritate din rezolvarea problemelor de tineret”.

„Ne propunem ca anul 2020 să fie anul în care prioritățile tinerilor sunt în capul mesei”, a subliniat Plângău.

Adrian Băluțel, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și președinte al organizației PAS Youth, a anunțat despre lansarea platformei contez.pasyouth.md, „care va servi drept suport pentru consultarea tinerilor din întreaga țară, vom merge în toate raioanele și vom consulta care sunt problemele tinerilor și vom facilita ca glasul lor să fie auzit de toate forțele politice”.

„Vom susține Guvernul în asumarea unei agende clare și curajoase, în așa fel încât tinerii să vadă un viitor acasă. Vom susține majorarea bugetului pentru programele destinate tinerilor, extinderea programelor existente și dezvoltarea de noi programe și soluții”, a precizat Dan Perciun.

În context, deputatul a înaintat o listă de priorități:

  • educație de calitate (lupta cu corupția, revizuirea curriculumului, posibilitatea ca tinerii de la liceu să-și aleagă disciplinele școlare, dezvoltarea învățământului tehnic, program de orientare profesională, investiții în cămine și burse);
  • locuri de muncă bine plătite, granturi pentru tinerii antreprenori;
  • accesul la locuințe;
  • susținerea tinerelor familii;
  • încurajarea tinerilor să participe în procesele decizionale.