Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Tăcere la Parlament în cazul…

Tăcere la Parlament în cazul „expulzării” cetățenilor turci: Nu a răsunat niciun nume de politician

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, șeful Centrului Antiterorist din cadrul instituției și fostul vicepreședinte al Centrului, Alexandru Baltaga, dar și șefa Biroului de Migrație și Azil (BMA), Olga Poalelungi, au fost audiați astăzi, 31 iulie, în cadrul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică referitor la „expulzarea” din R. Moldova, în septembrie anul trecut, a șapte cetățeni turci.

Președintele Comisiei, Chiril Moțpan, a declarat însă că nu poate oferi detalii despre procesul de expulzare, pe motiv că informațiile urmează a fi analizate, iar la multe întrebări încă nu a fost identificat un răspuns.

„Cum a fost posibil ca într-o asemenea manieră șapte cetățeni să fie expulzați? Care au fost motivele? S-a produs sau nu în cadrul legal?  Au existat coordonări la nivel de instituții de stat?”, sunt întrebările, potrivit lui Moțpan, care necesită documentare.

„Astăzi nu putem oferi niște concluzii. Este absolut irelevant să ne pronunțăm asupra acestui subiect fără a studia profund. Este adevărat, am aflat multe lucruri importante, necesare. O să avem discuții în cadrul Comisiei la care va fi luată decizia referitor la care concluzii trebuie raportate societății”, a declarat Chiril Moțpan.

Întrebat, dacă a fost pronunțat numele vreunui politcian în cadrul audierilor, Chiril Moțpan a răspuns negativ și a precizat că singurele instituții implicate în acest caz sunt SIS și BMA.

„Nu a răsunat niciun nume de politician. Toate lucrurile s-au produs sub egida Serviciului de Informații și Securitate și a Biroului de Migrație și Azil. Este o procedură standard, dar sunt nuanțe care au dus, din punctul meu de vedere, la denaturarea unor lucruri care nu sunt procedurale”, a răspuns președintele Comisiei, pe masa căreia, din 5 iulie, se află un amplu raport al SIS referitor la întreg procesul privind declararea drept indezirabili a șapte profesori turci și transportarea acestora în țara de origine în pofida faptului că aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova, dar care nu a fost făcut public, pe motiv că este unul „secret”.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor străini care au fost „expulzați” de pe teritoriul țării în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea dreptului la libertate și siguranţă, dar şi a dreptului la respectarea vieții private și de familie, și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate și care au depus plângeri în fața Curții.

Cei șapte cetățeni străini au fost „expulzați” în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu.

SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Potrivit Curții Europene însă reclamanţii au fost înlăturaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Potrivit avocatului cetățenilor turciîn fața Curții Europene a Drepturilor Omului, agentul guvernamental, adică statul R. Moldova, nu a prezentat careva probe precum că reclamanții constituie sau au constituit un pericol pentru securitatea și ordinea publică din R. Moldova.