Surpriza PCRM: Cine este Vasile Chirtoca, candidatul comuniștilor la funcția de primar al Chișinăului

Plenara PCRM a decis ca omul de afaceri Vasile Chirtoca să fie candidatul formațiunii pentru funcția de primar al Chișinăului. “Este cel mai bun candidat”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin, despre Chirtoca.

Vasile Chirtoca s-a născut la 20 septembrie, 1958, în satul Ghidirim, raionul Cotovsc, regiunea Odesa, într-o familie de pedagogi. În anul 1974 a absolvit școala medie în orașul Strășeni. După absolvirea Institutului Politehnic din Odesa (1979), și-a început biografia de muncă la Institutul de Proiectări Unional de Stat. Aici a parcurs calea de la inginer, inginer superior, conducător de grup, inginer-șef de proiecte, până la director al filialei din Chișinău a Institutului de Stat de Proiectări din Novosibirsc (octombrie 1989 – aprilie 1992).

La începutul anilor 90 ai secolului trecut s-a aflat la originile pieței de valori din Republica Moldova, numele său este printre fondatorii Bursei de Valori a Moldovei. Membru al Consiliului Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova, cavaler al ordinelor “Gloria Muncii” și “Ștefan cel Mare și Sfânt”. Este căsătorit cu Valentina și are doi feciori: Alexei și Vladislav.

În anul 1989 V.chirtoca a fondat firma cooperatistă tehnico-științifică «Голубая волна», care activa în domeniul proiectării și construcției sistemelor de epurare a apelor reziduale, provenite din activitatea întreprinderilor industriale. În prezent această companie se numește ”DAAC Ecoplant”S.R.L. și se ocupă de implementarea proiectelor ce țin de agricultura ecologică.

În a. 1992 a devenit președintele consiliului de administrare a societății pe acțiuni POLIPROIECT și Director general al primei companii financiare din Republica Moldova – DAAC Invest, deținătoarea licenței nr.1 pentru dreptul de a activa pe Piața Valorilor Mobiliare a țării.

În a.1994 a fondat Societatea pe acțiuni DAAC-Hermes. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de V.Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună. Acestea activează cu succes în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale, ș.a.

Cifra de afaceri a Companiei în 2013 a depășit 100 mln. Euro, numărul locurilor de muncă create – peste 2000.

Vasile Chirtoca este maestru în sport la box. În anul 1993 a fost ales Președinte al Federației de Box din Moldova.

În 1994 a fost inițiatorul creării Asociației participanților profesioniști ai pieței valorilor mobiliare și copreședinte al acesteia pe parcursul întregii perioade de existență a ei, iar în 1997 a fost printre fondatorii și copreședinții partidului politic “Furnica”.

În perioada anilor 1998—2000 este membru al consiliului politic al Partidului Democrat. – între anii 1997 și 2000 este membru al Consiliului Economic pe lângă Președintele Republicii Moldova. – între anii 2004 și 2008 – membru al consiliului economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova. – pe parcursul multor ani este membru al Prezidiului Confederației Naționale a Patronatelor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. =Tenuță Unionistu dela Tighina

  SIS-temul de Ocupație din Basarabia:
  ASASINATE LA COMANDĂ contra Marii Re-Uniri cu România:
  O A DOUA DECAPITARE A ELITEI NOASTRE UNIONISTE
  ÎN ULTIMII 25 DE ANI : 1990-2015
  / PRIMA FIIND DEPORTĂRILE ŞI GENOCIDUL DIN ANII 1940
  COMISE DE OCUPAȚIA RUSEASCĂ
  –––––––––––––––––––––––—————————-
  Notă:
  a)
  O OTRAVĂ nedepistabilă
  se introduce în mâncare sau băutură
  care provoacă ulterior ATACUL CEREBRAL / = INFARCT /
  şi nu lasă alte urme !
  b)
  victima este urmărită SIS-tematic apoi se organizează
  un accident la comandă: o masină teroristă cu faruri speciale orbitoare apare in față, și asfel se inscenează „accidentul” !
  c)
  mai nou:
  se însceneaza sinuciderea, prin împușcare
  sau alte mijloace psihotronice.
  ———————————————————————-
  80.
  – ANDRIEȘ SÂRBU / 1950, Chişinău -14 aprilie 2000/,
  Un alt Martir Unionist asasinat PSIHOTRONIC
  în atelierul său de pe str. Dimo prin atac de cord la comandă şi la distanţă:
  Copilul Soarelui plastician român basarabean considerat pericol social in anii URSS,
  marginalizat şi apoi maltratat la spitalul de boli psihice și în puşcăria comunistă.
  Studii specializate la Sankt-Petersburg şi in Estonia.
  La inceputul anilor 1990 a format Grupul celor ZECE,
  in vederea racordarii artistului plastic de la noi contextului actual al culturii universale.
  O Integrare într-o structură constituită în România,
  iar prin Romănia – în cea a contextului european”.
  Tudor Braga, critic :
  „Moldova de Est a secolului XX va fi reprezentată în concertul umanităţii
  de lingvistul Eugen Coseriu şi de artistul Andrei Sârbu„.
  – „Andrieş apărea ca trimisul unei alte lumi, tipajul unei boeme practic inexistente la noi. El vorbea o limbă românească pură, emanatoare de lumină şi căldură sufletească – un excitant sigur de turbare a supraveghetorilor “ordinii publice” de atunci, fie străini înăimiţi, fie ai noştri, mancurtizaţi. Astfel, polaritatea conflictului individ-societate, în cazul lui Andrei, deveni programată de chiar societatea nedreaptă în atitudine, iar sacrificarea individului pe “altarul ignoranţei” era ca şi inevitabilă în acele timpuri. L-au salvat măria sa cazul şi bunăvoinţa câtorva oameni, l-au salvat pentru a marca spiritualitatea noastră, dar şi a celor care l-au renegat. /Dr. Gheorghe Mardare, Hanovra, Ianuarie- 2008/
  N.B.
  Citiți aici un articol scris de dacologul Andrei Vartic
  despre genocidul elitei intelectuale est-moldovene
  şi despre Re-Unirea noastră naturală
  cu Patria strămoşească vechea Dacie actuala Romănie:
  http://www.gid-romania.com/Articolb.asp?ID=4590
  P.S.
  O întrebare –
  Oare de ce Președintele RM Nicolae Timofte
  și deputatul lider PL Vicu Untilă,
  președintele Comisiei pt. Securitatea Națională din Parlamentul RM,
  nu-i invită le Chișinău pt. a crea o CELULĂ de SALVGARDARE
  pe generalul Emil Străinu și generalul Mircea Chelaru din București,
  ambii mari specialiști în arme psihotronice pt. a cotracara
  Genocidul psihotronic contra intelectualilor români est -moldoveni
  din partea Comandoului Terorist Rusofon Ucigător Voronist
  Dodonist Comunist Ocupant etc. cu sediul la Tiraspol ?

  Link la comentariuVineri, 24 Aprilie 2015 13:49 postat de Inga

  Foaie verde, lobodă… Cât timp s-a aflat în

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *