Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Suport suplimentar R. Moldova prin…

Suport suplimentar R. Moldova prin intermediul Misiunii de Consiliere în Politici Publice

De astăzi, 18 august, trei noi consilieri la nivel înalt în domeniul bancar, macro-financiar şi anticorupţie s-au alăturat Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice pentru R. Moldova (EUHLPAM).
Misiunea UE de Consiliere în Politici Publice pentru R. Moldova a fost formată ca răspuns al Uniunii Europene la solicitarea Guvernului R. Moldova de a i se acorda asistenţă în cadrul reformelor democratice şi a parcursului european al ţării.
Pentru a sprijini acest angajament, un grup de consilieri în politici publice au fost detaşaţi în principalele instituţii publice; aceştia oferă consiliere în domeniul politicilor publice autorităţilor naţionale pentru a consolida capacitatea acestora de a implementa agenda de asociere UE-Moldova.
Până în acest moment, Misiunea a oferit sprijin crucial pentru implementarea Acordului de Asociere şi a standardelor şi regulamentelor UE, prin expertiză la nivel înalt în diferite domenii. Actualmente, Misiunea oferă consiliere în politicile publice în următoarele sectoare: energetică, economie, educaţie, afaceri interne (inclusiv poliţie), transport şi anticorupţie.
Urmare a cerinţelor cheie ale Guvernului de la Chișinău, trei consilieri noi s-au alăturat Misiunii. Unul dintre ei oferă consiliere la nivel înalt în oficiul Prim-Ministrului în probleme legate de combaterea corupţiei. Alt consilier va activa în sectorul bancar, oferind expertiză bazată pe practicile bancare internaţionale. Cel de-al treilea consilier se va alătura Ministerului Finanţelor şi îşi va oferi expertiza în domeniul administrării finanţelor publice şi a prognozelor macro-financiare.
Asistenţa oferită R. Moldova de UE prin intermediul consilierii în politici publice, dar şi sub alte forme, se conformează obiectivului de sprijinire a agendei ambiţioase de reforme pentru a consolida supremaţia legii, diversifica economia şi apropia ţara de UE.