Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sponsorii binefacerii prezidențiale: dialog cu…

Sponsorii binefacerii prezidențiale: dialog cu Igor Dodon de Ziua Independenței

Igor Dodon invocă faptul că fundația „Din suflet”, fondată de prima doamnă și prin intermediul căruia cuplul prezidențial își promovează imaginea prin mediatizarea actelor binefacere, nu poate face publice sursele de finanțare pentru că datele reprezintă date cu caracter personal ale sponsorilor.

Răspunsul a fost oferit pentru Ziarul de Gardă de Igor Dodon după ce reportera a insistat să afle când președintele își va onora promisiunea de a face public raportul fundației „Din suflet”.

„La capitolul cheltuieli noi tot timpul anunțăm ce facem din contul acestei fundații”, a răspuns Igor Dodon, abordat cu întrebări de ZdG după ceremonia de depunere a florilor, cu ocazia Zilei Independenței.

„La capitolul venituri depinde de cei care au venit cu aceste contribuții. De exemplu, mânie vom merge la spital cu ambasadorul din Dubai, care a venit cu un suport financiar și a rugat să mergem la un spital de copii. Sunt date personale”, a declarat Igor Dodon.

Ziarul de Gardă a solicitat anterior Președinției în mai multe rânduri publicarea unui raport financiar al fundației „Din Suflet”, prin intermediul căreia, inclusiv în campanii electorale, cuplul prezidențial realizează acte de binefacere.

Am încercat să aflăm acest lucru și la 28 ianuarie 2019, când Igor Dodon a lansat Anul Familiei în R. Moldova prin intermediul unui eveniment la care au fost invitate cupluri longevive și familii cu mulți copii, cărora li s-au oferit pachete din partea Fundației Galinei Dodon „Din suflet”.

Dodon a declarat că pentru acest eveniment nu s-au cheltuit bani publici și că raportul financiar al fundației, despre care a promis anterior că va fi publicat, va fi disponibil pentru public „la timpul potrivit”.

În februarie curent, o investigație realizată de Linx, proiect al Centrului Român pentru Jurnalism Independent, a arătat că fundația „Din Suflet” a Galinei Dodon a primit o donație în mărime de 70 de mii de euro dintr-un cont deschis pe numele lui Igor Chaika, unul dintre cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Yuri Ceaika. Președinția nu a neagat informațiile, dar nici nu le-a confirmat.

Anterior, ZdG a scris că fundaţia „Din Suflet” a primei-doamne „pompează” milioane de lei în acţiuni de promovare a şefului statului, numite şi de caritate, fără a specifica originea resurselor financiare.