Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șor și-a angajat avocați din…

Șor și-a angajat avocați din Londra pentru a-și apăra „onoarea și demnitatea”

Primarul de Orhei aflat în arest la domiciliu, fiind cercetat în dosarul BEM, și-a contractat o casă de avocatură de talie internațională și o companie de consultanță pentru „lupta împotriva acuzațiilor neconfirmate și a speculațiilor denigratoare” care ar fi aduse la adresa sa. Într-o conferință de presă, avocații săi, Denis Ulanov și Iulian Balan, au declarat că la 22 iunie se împlinește un an de la emiterea măsurii de arest în privința lui Ilan Șor, iar prelungirea mandatului după acest termen ar constitui o încălcare a hotărârii Curții Constituționale.

„În pofida faptului că Ilan Șor a conlucrat și conlucrează cu organul de urmărire penală, a furnizat informații esențiale pentru elucidarea fraudei bancare, a respectat cu strictețe restricțiile impuse de către măsura preventivă, dânsul în continuare se aflî în arest”, a declarat apărătorul Iulian Balan, invocând că măsura de arest diminuează capacitatea lui Ilan Șor de exercitare a mandatului de primar, dar și a îndeplinirii acțiunilor pentru apărarea onoarei și demnității sale.

Avocatul Denis Ulanov a anunțat că Ilan Șor a semnat un contract cu compania de consultanță juridică  „Byrne and Partners” din Londra, care ar avea parteneri avocați în materie civilă și penală.

„Compania Byrne and Partners apără drepturile și interesele clienților săi în cazuri complicate de escrocherie și manipulare din partea statului”, a declarat Denis Ulanov, precizând că „acțiunile pentru protecția reputației” lui Ilan Șor vor fi conduse de Yvonne Jefferies şi specialistul criminalist Michael Pott.

Potrivit apărătorului, compania Byrne & Partners va fi asistată de compania DRD Partnership, a cărui echipă va fi condusă de Claire Davidson.

„DRD Partnership – este o companie de consultanţă în comunicaţii strategice, cu experienţă în materie de relaţii naţionale şi internaţionale guvernamentale, acordarea sprijinului în procesele de judecată, managementul reputaţiei corporative şi personale. Compania este cunoscută, în special, prin apărarea clienţilor împotriva exproprierilor sponsorizate de stat în ţările din fosta Uniune Sovietică şi Africa, împotriva unor subiecţi ostili care acţionează în vederea subminării reputaţiei persoanelor de rang înalt, prin utilizarea unor informaţii înşelătoare şi inexacte pentru promovarea intereselor lor de afaceri”, se arată într-un comunicat al primarului de Orhei.

Denis Ulanov a declarat că în viitorul apropiat vor fi disponibile în mod regulat actualizări on-line cu privire la activitatea desfăşurată de echipele sale juridice şi de consultanţii internaţionali.

lan Șor, fostul șef al Băncii de Economii, este învinuit pe procurori într-un dosar de escrocherie şi spălare de bani. În perioada 04.11.2014-25.11.2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune,  peste 5 miliarde de lei de la BEM pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore.  Șor a fost reținut și plasat în izolatorul CNA la 22 iunie 2016. Două luni mai târziu dosarul a fost expediat în judecată, iar primarul de Orhei eliberat și trimis în arest la domiciliu. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău.