Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Va repeta Plahotniuc cazul…

[sondaj] Va repeta Plahotniuc cazul lui Băsescu?

Pe 25 septembrie, deputatele „ACUM”, Maria Ciobanu şi Stela Macari i-au cerut președintelui Igor Dodon să „examineze posibilitatea retragerii „Ordinului Republicii” fostului lider PDM, V. Plahotniuc, dat în căutare internațională şi acuzat de uzurparea puterii în stat. Întrebat zilele trecute la unul din posturile TV de ce tace Președinția, Dodon a declarat că nu a văzut demersul, posibil că „acesta încă nu a ajuns la Președinție”, dar dacă va ajunge el va proceda exact aşa ca şi în cazul cetățeniei lui Traian Băsescu

Anatol Şalaru, Partidul Unităţii Naţionale

Dacă Dodon va avea din asta ceva dividende politice, posibil s-o facă. Cu atât mai mult că Plahotniuc nu cred că mai are nevoie de acest ordin, la fel cum nu-i mai trebuie nici mandatul de deputat… Numai că Dodon ar trebui să retragă mai multe ordine, că el, personal, i-a decorat şi pe separatişti, le-a dat ordine şi la Comrat, şi la Tiraspol… Totul depinde de interesele lui Dodon. În cazul lui Băsescu, nu tot aşa a fost? Era în alegeri, vroia președinte şi şi-a făcut campanie pe contul cetățeniei lui Băsescu. Aşa că ar putea să-i retragă şi lui Plahotniuc ordinul, pentru că lui, acum, îi trebuie să se delimiteze de imaginea pe care i-a făcut-o colaborarea cu Plahotniuc.

Nicolae Osmochescu, doctor în drept, profesor

Da, ar putea, dar se cer nişte proceduri speciale. Doar în baza unui demers, fie el şi din partea unor deputați, nu e posibil. Dacă ar fi aşa, ne putem pomeni într-o zi cu retragerea tuturor decorațiilor oferite de foştii preşedinţi. Retragerea decorațiilor se face doar prin judecată şi atunci, ca urmare a unei sentinţe judiciare irevocabile. Dodon poate declara multe, dar avem lege, care spune că decorațiile se dau prin decret prezidențial şi pot fi retrase tot prin decret în urma unei sentințe de judecată. Şi în cazul lui Băsescu a fost la fel cu retragerea cetățeniei. S-a făcut prin decret prezidențial, dar în baza deciziei instanței de judecată… Nu e simplu. A decora e mai simplu, decât a retrage decorația. Până nu va exista o sentință de judecată pe numele lui Plahotniuc, nu se va putea face nimic. PR politic – da, dar nimic mai mult.

Grigore Cobzac, ex-deputat

Nu ştiu dacă Dodon îl va lăsa pe Plahotniuc fără ordin, ţinând cont de inconsecvența sa în reformarea justiției, distrugerea schemelor şi condamnarea în justiție a regimului Plahotniuc. El va încerca să manevreze, nu va fi atât de hotărât ca şi în cazul lui Băsescu, pentru că Plahotniuc, atunci când a fugit din Moldova, nu a luat cu el doar geamantanul cu bani (metaforic vorbind), el a luat cu el şi geamantanul cu compromaturi pe Dodon, legate de finanțările din Rusia, trădarea de ţară şi alte ilegalități din trecutul lui politic. Şi justiția trebuie să se pronunțe şi aici, tot aşa ca şi în cazul ilegalităților în care este implicat Plahotniuc şi PDM. Tot ce-i posibil, că asta îl va opri pe Dodon să fie la fel de hotărât ca şi în cazul cu cetățenia lui Băsescu. Faptul că acești doi deputați au venit cu acest demers e foarte bine, indiferent ce va urma, pentru că lucrurile nu trebuiesc tăcute. Să vedem ce va face Dodon.

Ludmila Bolboceanu, profesoară universitară

În cazul lui Băsescu, au fost alte motive, temeri, conţinuturi… Plahotniuc e altceva. Aşa şi nu e clar, pentru ce merite i-a oferit dl Timofti Ordinul Republicii şi în ce măsură e decis Igor Dodon să i-l retragă, dar cred că era mai uşor să nu i se dea acest ordin, decât să i se ia. Lucrul cel mai grav ştiţi care-i aici? Că la noi Ordinul Republicii a devenit un fel de insignă pionierească, pe care partidele de la putere o acordă, de multe ori, nu pe merit, ci pentru a-şi face capital politic. Aşa au procedat toţi președinții, aşa face şi Dodon, la fel a făcut şi Timofti. Nu cred că a fost iniţiativa sa în cazul lui Plahotniuc, dar decretul e semnat de el şi e pe sovestea lui această decorare. Ce va face Ig. Dodon? Nici el nu va decide. El se va consulta cu cine s-a consultat şi până acum. Dar, există un dar… Dodon şi Plahotniuc ştiu prea multe unul despre altul şi această dependență reciprocă este atât de mare, că nu-i exclus ca Dodon să dea înapoi, mai ales că la anul avem alegeri prezidențiale şi s-ar putea să ne pomenim cu mai multe surprize din partea lui Plahotniuc la adresa lui Dodon.

Pentru conformitate, P.G.