Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Soluții electorale pentru probleme sociale…

Soluții electorale pentru probleme sociale de la Ceban, Năstase și Can

Pretendenții la funcția de primar general au propus soluții pentru principalele probleme cu care se confruntă locuitorii Chișinăului, în cadrul dezbaterilor electorale din 15 mai de la TV8. Candidata PNL Alexandra Can, candidatul PPDA Andrei Năstase și candidatul PSRM Ion Ceban și-au prezentat soluțiile pentru rezolvarea problemei râului Nistru, cea a câinilor vagabonzi sau cea a taxelor neoficiale în grădinițe.

Ucraina intenționează să construiască șase hidrocentrale pe râul Nistru, unica sursă de apă potabilă pentru locuitorii municipiului Chișinău. Proiectul Kievului ar putea lăsa circa 85% din populație fără apă potabilă. În acest context, Andrei Năstase, candidat din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), consideră că trebuie „să ne opunem cu vehemență împreună cu mediul de specialiști de mediu, experți, ca acest lucru să nu se producă în detrimentul cetățeanului. Noi suntem împotriva acestei construcții, deoarece pune în pericol oamenii, fauna și mediul”.

În viziunea socialistului Ion Ceban, candidat din partea PSRM, problema Nistrului este una complexă și nu ține doar de atribuțiile primarului de Chișinău. „Problema este legată de negocieri interstatale. Această problemă a apărut atunci când Moldova a cedat, foarte urât, în fața autorităților din Ucraina, la delimitarea debitului râului și granițelor. Trebuia să meargă pe mijlocul râului. Construirea hidrocentralelor nu cred că poate fi discutată la nivel de municipiu. Guvernarea va fi schimbată în noiembrie. Dacă există o problemă la nivel de stat atunci nu o rezolvă un primar de oraș”, precizează Ion Ceban.

Alexandra Can, din partea Partidului Național Liberal (PNL), a precizat că va sensibiliza opinia publică pentru a preveni problema: „Nu vom admite o catastrofă care ține de alimentarea cu apă potabilă a chișinăuienilor”.

Cu referire la starea drumurilor din capitală și suburbii, Andrei Năstase a declarat că este nevoie de un plan urbanistic. „Situația drumurilor este una dintre cele mai mari probleme ale orașului Chișinău. „E mult mai complexă decât găurile, scurgerile de apă etc. Este nevoie de un plan urbanistic pe care nu-l avem din anul 2007. Ne ocupăm de aceste probleme după ce eficientizăm primăria și acumulăm banii ratați din buget”, a menționat Năstase.

Banii publici sunt insuficienți pentru funcționarea grădinițelor din Chișinău, motiv pentru care în instituțiile preșcolare se colectează lunar taxe suplimentare. Pentru a rezolva problema taxelor neoficiale, Andrei Năstase vrea să mărească veniturile la buget cu 45 milioane de lei, începând din anul 2019. Iar Ceban propune un mecanism similar cu cel pentru compensații: „Cine primește un salariu de până la 3 mii de lei sunt scutiți de plăți. E foarte important ca plățile să fie contabilizate și deciziile să fie luate împreună cu asociațiile de părinți”.

Toți trei candidați înregistrați în cursa electorală pentru alegerile locale din 20 mai au fost de acord că problema câinilor vagabonzi poate fi soluționată prin sterilizare, azil și evidența animalelor. Aceștia nu sunt adepții împușcatului în animale. Ion Ceban a mai propus organizarea unei campanii sociale „Adoptă un animal”.

Primarul ales la 20 mai va avea mandat pentru un singur an, până în anul 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare în toată țara. La 20 mai se aleg primari și în alte șase localități: mun. Bălți, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni r. Hâncești.