Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii au decis să participe…

Socialiștii au decis să participe la „surprizele” democraților! Proiectele de lege privind schimbarea sistemului electoral, examinate în primă lectură

Proiectul de lege privind schimbarea sistemuluui electoral prin introducerea sitemului uninominal, înregistrat în Parlament de către cei 34 de membri ai fracțiunii PDM, a fost introdus pe ordinea de zi pentru examinare în prima lectură. Modificarea agendei a fost propusă de șeful legislativului, Andrian Candu la începutul ședinței plenare. Deși la 3 mai a avut loc ședința biroului permanent al Parlamentului, iar la 4 mai deputații au aprobat agenda curentă, proiectul privind introducerea sistemului uninominal nu a fost enunțat de niciun deputat democrat. „Surpriza” a fost criticată de PLDM, PSRM și PL. Ultimii au părăsit sala de ședințe, iar socialiștii l-au invitat pe Candu la discuții în cadrul fracțiunii, după ce au solicitat o pauză de 30 de minute. PDM și PSRM se pare că au ajuns la un numitor comun, deoarece, ulterior, democrații au considerat „logic” și „corect” ca proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare, semnat de PSRM, să fie, la fel, introdus pe ordinea de zi. 

„Pe parcursul a trei luni de zile se fac campanii de comunicare, se colectează semnături, deja sunt peste 850.000 de semnături pentru susţinerea uninominal. Luând în considerare dezbaterile largi care au avut loc și în plenul Parlamentului, și pe diferite platforme, subiectul legat de schimbarea sistemului de vot a fost și o chestiune măsurată în multe sondaje de opinie. Luând în considerare eminenta vizită a comisiei de la Veneţia, dezbaterile şi propunerile venite, prin dreptul care mi se acordă de Regulamentul Parlamentului, dar și la solicitarea colegilor vă propun să introducem pe ordinea de zi pentru dezbateri în prima lectură”, a declarat Andrian Candu.

Propunerea proședintelui Parlamentului a generat reacții negative ale deputaților PL, PSRM și PLDM.

„De fiecare dată când sunt propuse niște proiecte importante, dvs, dle Candu, spuneți că există biroul permanent, comisii etc. Noi am avut miercuri (3 mai – n.r.) ședința biroului permanent, ați avut o ocazie bună să faceți acest anunț. În al doilea rând, ieri, s-a votat în ședința plenară ordinea de zi pentru această săptămână. Ce este cu această grabă? În Parlamentul R. Moldova sunt proceduri. Nu suntem la emisiunea „Surprize, surprize!”, ca să ne luați, iarăși, în cinci minute prin surprindere”,  a declarat socialistul Vlad Bătrâncea, solicitând democratului să nu pună deputații în rol de actori ai unei astfel de emisiuni.

Deputatul PL, Roman Boțan a replicat că acest proiect vizează democrația R. Moldova, iar dacă se va introduce pe ordinea de zi, fracțiunea PL va părăsi sala de ședințe în semn de protest.

Subiectul a fost, totuși, introdus pe ordinea de zi după ce a fost supus votului în plenul Legislativului. Deși lidera PSRM, Zinaida Greceanâi l-a contrazis pe Andrian Candu precum că pentru modificarea agendei și-ar fi exprimat votul majoritatea deputaților și a solicitat numărarea voturilor, președintele Parlamentului a respins cererea. Fracțiunea PSRM a solicitat o pauză de 30 de minute pentru ședința fracțiunii la care a fost invitat Andrian Candu pentru discuții referitor la subiect. Ulterior, Andrian Candu a propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind introducerea sistemului mixt de vot la alegerile parlamentare, semnat de PSRM, care a întrunit votul majorității prezente în sală.

Andrian Candu a anunţat că în perioada 9 – 11 mai, la Chişinău vor veni experţii Comisiei de la Veneţia, care urmează să se întâlnească cu fracţiunile parlamentarele, CEC-ul şi Ministerul Justiţiei.