Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Slusari, din raportul Kroll 2:…

Slusari, din raportul Kroll 2: Plahotniuc, principalul beneficiar al „furtului miliardului”. Ce nume mai apar

Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, susține că a primit astăzi, 20 septembrie, o parte din lista cu numele persoanelor care figurează în raportul Kroll 2.

Potrivit documentelor primite de Slusari, principalul beneficiar al fraudei bancare din Republica Moldova este fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În lista lui Alexandru Slusari, în calitate de beneficiari, după Plahotniuc mai apar și fostul premier Vlad Filat și fostul primar de Orhei, Ilan Șor.

„În document scrie că Vlad Plahotniuc și firmele sale sunt principalul beneficiar al furtului. Apoi urmează gruparea lui Vlad Filat. Sunt indicate și sumele de care au beneficiat. Tot aici apar și numele lui Ilan Șor, Ilona Șor, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Fotescu, Gabriel Stati. Tot în document apar și companii afiliate lui Plahotniuc. Foarte des apare numele Olgăi Bondarciuc, sunt legături atât cu Plahotniuc cât și cu Șor”, a comunicat Slusari.

Potrivit lui Slusari, în lista apar și mai multe nume mai puțin cunoscute în spațiul public.

„Unele dintre nume care apar aici sunt cunoscute parțial, parțial nu. Sunt mai multe nume suspecte. Nu doar numele lui Plahotniuc apare în document”, a declarat Slusari.

Slusari susține că în lista pe care a primit-o astăzi nu apare numele soțului președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi

„În documentele pe care le avem noi nu figurează șoțul Zinaidei Greceanîi. Urmează să le analizăm bine pe toate și să vedem, dar nu am vazut numele dumnealui aici”, spune Slusari.

Până pe 15 octombrie ar urma să fie gata raportul Comisie de anchetă pe marginea fraudei din sistemul bancar. Una dintre cerințele cu care ar putea veni atunci membrii Comisiei este desecretizarea tuturor materialelor pe marginea acestui caz, sustine președintele Comisiei de ancheta Alexandru Slusari.

Raportul Kroll 2 a fost publicat pe 4 iulie curent de către Comisia de ancheta. Documentul făcut public nu conține lista persoanelor implicate în frauda bancară, însă conține detalii despre cum a dispărut din sistemul bancar din Republica Moldova un miliard de dolari SUA.

Documentul Kroll 2, publicat pe 4 iulie:

Raport Kroll by UNIMEDIA on Scribd