Situația din R. Moldova, pe ordinea de zi a Parlamentului european

Situația din R. Moldova va fi dezăbută marți, 3 octombrie, în Parlamentul European. Pe ordinea de zi a ședinței plenare este prevăzută o declarație la subiect a vicepreşedintei Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate.

Europa Liberă scrie că dezbaterea are la bază două proiecte de rezoluție depuse de către grupul socialist și de către conservatorii din Partidul Popular European (PPE).

Proiectul de rezoluție depus de socialiștii din Parlamentul European ar fi relativ blând și ar afirma că după criza politică din 2015, procesul reformelor a fost reluat. Socialiștii susțin că alegerea unui nou sistem electoral este un drept suveran al Republicii Moldova, dar insistă în același asupra necesității respectării tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția.

În proiectul de rezoluție al PPE se afirmă că noul sistem electoral corespunde unui regres al standardelor democratice și se cere Comisiei Europene să supravegheze îndeaproape evoluțiile politice de care depinde acordarea ajutorului macro-financiar, ba chiar se cere suspendarea lui.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Academic

  Pe cât de primitivă pe atât de eficientă șmecheria lui Plahotniuc cu
  folosirea demonului Dodon pe rol de sperietoare. Nici România și nici
  UE nu găsesc ieșire din situația creată de pârțul cu reacție atomică
  Plahotniuc. Un fel de lider suprem, Kim Jong-un aproape de centrul
  Europei, care folosește oarecum aceleași metode pentru șantajarea lumii
  civilizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *