Sesizarea Platformei DA: „Structurile de stat au obligat angajații să semneze listele de prescripție, șantajându-i că-și vor pierde locul de muncă”

Platforma DA a adresat o sesizare către OSCE, CEC, Promo-lex, organizaţiile internaţionale şi ambasadele străine acreditate la Chişinău, FMI, Parlament, Guvern, Procuratură, CNI, în legătură cu semnalele parvenite de la cetăţeni din diferite raioane ale ţării „în care sunt deconspirate practicile ilegale de colectare a semnăturilor în favoarea candidatului PD la prezidenţiale”.

Cetățenii ne anunță că structurile de stat au obligat angajații să semneze listele de prescripție, fiind șantajați că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poșta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, școli, spitale,etc. Aceleași surse spun că acoliții lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial”, se menţionează în documentul citat.

Platforma DA îşi exprimă bănuiala rezonabilă că, în goana de a obține locul 1 în buletinul de vot, dar şi din orgoliul de a demonstra că cetățenii ar susține acest partid-stat, PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare, ce nu corespund cerinţelor legale. Acestea ar urma să fie completate şi înlocuite cu altele pe parcursul perioadei de control, ceea ce contravine legislaţiei şi face dovada unei concurenţe neloiale față de ceilalți actori electorali… ”, susțin reprezentanții Platformei.

Prin asemenea acțiuni ilegale şi manipulatorii, candidatul PDM ar putea fi declarat „învingător” chiar înainte de numărarea voturilor… Putem afirma cu certitudine că 25 de mii de semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse prin „Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova”, notează autorii sesizării.

Totodată, Platforma DA solicită acces pentru reprezentanţii săi, dar şi ai altor părți interesate, inclusiv OSCE la setul de documente, prezentat de PDM.

De asemenea, PPDA cere CEC-ului să elaboreze un regulament privind modul de constituire, completare şi modificare a birourilor secţiilor de votare şi a consiliilor electorale de circumscripţie, în scopul prevenirii monopolizării structurilor electorale teritoriale de către un singur partid.

Solicitați să comenteze aceste acuzații, reprezentanții  PDM au refuzat să o facă. „Poziția noastră la astfel de acuzații, privind colectarea semnăturilor, a fost deja expusă de Sergiu Sîrbu și alți experți, astfel că noi nu mai avem ce să adăugăm”, ne-a spus Irina Gâscă, reprezentanta serviciului de presă PDM.

În același timp, Rodica Sîrbu, reprezentanta Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale, ne-a spus că au văzut doar în presă sesizarea făcută de Platforma DA. „La acest momet nu avem un demers oficial, de aceea nu ne putem expune. Odată ce primim sesizare, neapărat, venim cu o reacție”, a declarat Rodica Sîrbu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Jora

  Ca să vii cu așa minciuni tre să vii cu multe argumente! Și nu-i exclus cazul să nu fi pus ei la cale oameni să facă asta special! Oare cît mai au de mințit aceștai omenii! Ba că înaintează un candidat UNIC, ba că se vor frauda alegerile!
  Dacă ei de pe acum ne mint, dacă ajung la conducere ne vor duce de nas în fiecare zi ca și Filat!

 2. Susana Mironova

  Trăim într-o țara democratică omul singur își face alegerea #PDM este o echipă mare are peste 50 000 de membri și structuri în toate localitățile și nu cred că au fost impusi să semneze, sursele media de buzunar care chipurile stiu de falsificari o fac intentionat, ca sa influenteze opinia publica.

 3. ivan cel groaznic

  Opinia publica deja este influentata de luni de zile. Numai chioru nu vede asta. si asta e mana lu Dodon si mancurtii lui, cari nu se mai satura de putere. Si vor si mai multa ca sa furi in continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *