Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Serghei Filipov este un primar…

Serghei Filipov este un primar incomod?!

„Decizia Curţii de Apel Cahul privind suspendarea din funcţie a primarului oraşului Taraclia este o comandă politică”, este de părere Serghei Filipov, primarul orașului Taraclia. Potrivit edilului, prin această decizie, Partidul Democrat se răzbună pentru că nu s-ar fi conformat mai multor comenzi venite din partea acestora. Filipov spune că totul a început în 2009, când deținea fotoliul de deputat din partea PCRM. Atunci, i s-a propus să voteze pentru candidatura lui Marian Lupu la funcția de șef al statului, dar el a refuzat.

Totodată, Filipov a declarat în cadrul emisiunii Politica, de la postul TV7, că au fost și alte decizii ale sale care i-au deranjat pe democrați.

Potrivit primarului, decizia pentru defrişarea mai multor arbori din preajma primăriei a fost legală, întrucât toţi cei 23 de aleşi locali au votat pentru această iniţiativă.

„Iniţial, nu înţelegeam de ce, începând cu anul 2009, sunt persecutat, parcă nu sunt mare politician, apoi am înţeles că toţi primarii care se opun guvernării sunt cei mai mari duşmani ai neamului. Pentru prima dată, am devenit incomod clasei politice când m-am opus pentru ca Marian Lupu să fie ales ca şef de stat. A urmat apoi împotrivirea optimizărilor în regiune, după care susţinerea referendumului din Găgăuzia. Iată de aici şi problemele, pentru că guvernarea vorbeşte frumos, dar eu ca primar, nu pot să spun poveşti oamenilor din localitate, când toţi vedem că în ţară este rău”, a menționat Serghei Filipov.

„Presiunea asupra primarilor din opoziţie a existat întotdeauna din partea guvernării, doar că nu chiar aşa deschis ca acum. Şi asta deoarece edilii sunt ca Dumnezeu în localitate, oamenii au încredere în ei. Potrivit sondajelor, ei sunt pe al doilea loc la nivelul încrederii în populaţie, după Biserică. Din acest motiv, cei incomozi guvernării, sunt atacaţi şi speriaţi cu dosare penale, pentru a fi intimidaţi şi a stresa rudele acestora, pentru ca să cedeze presiunilor psihologice. Sigur că lupta se duce pentru ei. Dacă guvernarea spune poveşti frumoase despre cum trăim, iar primarii contrariul, desigur că vor fi persecutaţi”, a declarat Viorel Furdui, directorul CALM.

„Cazul domnului Filipov este un precedent pentru a speria toţi primarii care se opun guvernării că o pot păţi la fel. Cineva a declarat odată că democraţii vor deveni cel mai influent partid politic, iată şi rezultatul. Prin şantaj, încearcă să ajungă unde şi-au propus. Ei încearcă să arate europenilor, ruşilor că sunt puternici şi nu trebuie să se pună nimeni cu ei sau să le arate din deget”, a opinat fostul deputat, Stela Jantuan.

Menționăm că primarul din Taraclia a fost suspendat din funcţie pentru o perioadă de doi ani de către Curtea de Apel Cahul. Motivul invocat este că edilul, prin dispoziţia consilierilor locali ar fi tăiat mai mulţi copaci uscaţi şi a plantat în loc flori şi arbuşti decorativi. La acest caz a reacţionat şi Delegaţia UE în Moldova care a calificat decizia magistraţilor drept o răfuială la comandă politică.