Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Semnarea Protocolului de intenție privind…

Semnarea Protocolului de intenție privind colaborare mai strânsă între R. Moldova și Letonia

Distanţa dintre Cimișlia, Republica Moldova, și Letonia a devenit acum mai mică. Asta după ce Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud a semnat, recent, un Protocol de intenție privind colaborarea cu Regiunea de planificare Zemgali din Republica Baltică.

Intenția de colaborare, semnată între cele două regiuni, este doar un început, pentru că, imediat în următoarele luni, directorul ADR Sud, Maria Culeșov, și Valdis Veips, directorul executiv al Regiunii de planificare Zemgali, urmează să parafeze deja Protocolul de colaborare propriu-zis, care va asigura relaţii de prietenie și cooperare între Regiunea de Dezvoltare Sud din Republica Moldova și Regiunea Zemgali din Republica Letonia.
Potrivit oficialilor din Letonia, semnarea documentului ar putea reprezenta încă un pas făcut de țara noastră în parcursul ei spre Comunitatea Europeană.

„Cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova aveam deja stabilite relații de prietenie și colaborare încă din anul 2012. Acum, după ce am vizitat și Regiunea de Dezvoltare Sud a RM, unde am văzut că, de asemenea, există potențial uman, agricol și economic, putem spune că relația țării noastre de cooperare cu Moldova s-a extins și a devenit una mai strânsă, mai puternică. Ne-a plăcut mult sudul Republicii Moldova. Am văzut locuri extraordinar de frumoase și am discutat cu oameni deosebiți. Avem și o istorie comună. Sperăm că vom avea și un viitor comun. Putem spune că suntem deja prietenii voştri şi vă vom ajuta cu toate cele necesare în parcursul vostru european, deoarece noi din 2004 suntem în Uniunea Europeană şi NATO, iar cu sprijinul Letoniei și a altor țări sperăm ca Moldova să adere în cel mult 10 ani la UE”, a declarat Veronica Iurcea, expert principal al Departamentului politică regională a Direcției planificare a dezvoltării regionale din cadrul Ministerului Mediului și Dezvoltării Regionale a Letoniei.

„Sper că semnarea acestui Protocol de intenție privind colaborarea cu o regiune similară din sudul Letoniei va da roadă şi va fi în beneficiul popoarelor noastre. De asemenea, cooperarea va deschide noi orizonturi și va aduce noi oportunități pentru Regiunea de Dezvoltare Sud prin stabilirea unor parteneriate între APL și agenții economici din această zonă a Republicii Moldova și din Letonia ”, a declarat Maria Culeșov, directorul ADR Sud.

Precizăm că din componența delegației din Letonia, care s-a aflat, timp de două zile, în vizită în Regiunea de Dezvoltare Sud, au făcut parte reprezentanți ai autorităților publice locale și antreprenori din mai multe regiuni ale Letoniei.

În prima zi a vizitei oaspeții din Letonia s-au familiarizat cu activitatea ADR Sud, au discutat cu gazdele despre profilul Regiunii de Dezvoltare Sud din Republica Moldova, informându-se detaliat asupra modelului moldovean de administrare publică locală, principalelor ramuri ale sferei economice și sociale ale regiunii etc.

De asemenea, oaspeții au vizitat Centrul pentru tineret și sport din Căușeni, Vinăria Purcari din raionul Ștefan Vodă, Incubatorul de Afaceri din orașul Cimișlia și Muzeul de istorie, etnografie și artă din Cimișlia.
În cadrul celei de-a doua zile a aflării lor în Regiunea de Dezvoltare Sud, letonii au participat, alături de factorii centrali și locali de dezvoltare regională, la Conferința „Oportunitățile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării 2016”.