Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șeful statului explică de ce…

Șeful statului explică de ce nu a deconspirat nicio schemă de corupție: „Întoarceți-mi Procuratura”

Motivul pentru care nu a deconspirat scheme de corupție și monopol în R. Moldova, astfel cum a promis în campania prezidențială, constituie faptul că a fost lipsit de posibilitatea de a numi procurorul general, afirmă Igor Dodon. În cadrul conferinței de presă la care a prezentat bilanțul activității de 18 luni la șefia statului, președintele țării a declarat că opoziția extraparlamentară este vinovată de faptul că în noiembrie 2016, înainte ca să fie numit la Președinție, guvernarea a numit în funcție actualul procuror general pentru un mandat de șapte ani.

„Dați-ne pârghii, dați-mi suport, întoarceți-mi Procuratura și o să vedeți la modul practic ce se întâmplă”, a declarat Igor Dodon, întrebat de jurnalista Natalia Morari de ce în cele 18 luni la șefia statului nu și-a onorat promisiunile din campania prezidențială când s-a angajat să deconspire scheme de corupție. Președintele a evitat să răspundă, cel puțin, la întrebarea despre câte scheme de corupție a vorbit public până în prezent.

Jurnalista l-a întrebat, totodată dacă a încercat să deconspire schema „Metalferos”, despre care s-a vorbit mult, atât în perioada guvernării comuniștilor, cât și în timpul guvernelor din ultimii ani. Aceasta a precizat că la scurt timp după ce a fost numit ministru al Economiei, în septembrie 2006, Serghei Catană, care ar fi nașul său de cununie, a fost numit director financiar la întreprinderea de stat „Metalferos”, funcție pe care o ocupă până în prezent, chiar dacă între timp la șefia întreprinderii s-au schimbat trei directori generali.

Solicitat să confirme relația sa cu Serghei Catană, Igor Dodon a evitat să ofere un răspuns exact, dar nu a infirmat că ar fi nașul său de cununie.

„În ceea ce ține de rude, n-am să fac niciun fel de comentarii. Poate fratele, poate soția, că aveți mai multe întrebări, la sigur, pe subiectul acesta. N-o să mă leg de cumătri, nănași, fini. Dacă sunt încălcate careva articole ale legislație, nu au decât a fi transmise și ne vom clarifica”, a declarat Igor Dodon.

Acesta afirmă că subiectul privind schemele de la Metalferos a fost propus spre discuții de mai multe ori la Consiliul Suprem de Securitate, dar a fost blocat.

„Sunt mai multe probleme, în afară de miliard, de monopolizare, de problema pe Nistru, referitor la construcția barajului, mai sunt patru-cinci probleme pe care noi am încercat să le punem la Consiliul Suprem de Securitate. Cu regret, au fost blocate de majoritatea parlamentară”, afirmă Dodon, care anterior a recunoscut că până în prezent au fost organizate doar patru ședințe ale Consiliului Superior de Securitate.

„Eu am mai mulți fini și un singur naș. Dacă au încălcat legislația, spuneți-mi, o să fie trași la răspundere, conform competenței”, a punctat Igor Dodon.

În cadrul aceleiași conferințe, Igor Dodon a declarat că în noiembrie 2016, liderii protestelor au făcut „jocul lui Plahotniuc” și nu i-au permis să aibă „instrumentul” Procuratura Generală.

„Partidul Democrat, a profitat în luna noiembrie 2016 de faptul că s-au adresat în judecată oponenții mei, contracandidata, să o numim așa, și au numit procurorul general”, susține Dodon.

Pe 8 decembrie 2016, la aproape două săptămâni de când Parlamentul a modificat prin vot Constituția și a stabilit că procurorul general este numit în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, Eduard Harunjen a fost desemnat șef al procuraturii generale pentru un mandat de 7 ani.