Șeful statului explică de ce nu a deconspirat nicio schemă de corupție: „Întoarceți-mi Procuratura”

Motivul pentru care nu a deconspirat scheme de corupție și monopol în R. Moldova, astfel cum a promis în campania prezidențială, constituie faptul că a fost lipsit de posibilitatea de a numi procurorul general, afirmă Igor Dodon. În cadrul conferinței de presă la care a prezentat bilanțul activității de 18 luni la șefia statului, președintele țării a declarat că opoziția extraparlamentară este vinovată de faptul că în noiembrie 2016, înainte ca să fie numit la Președinție, guvernarea a numit în funcție actualul procuror general pentru un mandat de șapte ani.

„Dați-ne pârghii, dați-mi suport, întoarceți-mi Procuratura și o să vedeți la modul practic ce se întâmplă”, a declarat Igor Dodon, întrebat de jurnalista Natalia Morari de ce în cele 18 luni la șefia statului nu și-a onorat promisiunile din campania prezidențială când s-a angajat să deconspire scheme de corupție. Președintele a evitat să răspundă, cel puțin, la întrebarea despre câte scheme de corupție a vorbit public până în prezent.

Jurnalista l-a întrebat, totodată dacă a încercat să deconspire schema „Metalferos”, despre care s-a vorbit mult, atât în perioada guvernării comuniștilor, cât și în timpul guvernelor din ultimii ani. Aceasta a precizat că la scurt timp după ce a fost numit ministru al Economiei, în septembrie 2006, Serghei Catană, care ar fi nașul său de cununie, a fost numit director financiar la întreprinderea de stat „Metalferos”, funcție pe care o ocupă până în prezent, chiar dacă între timp la șefia întreprinderii s-au schimbat trei directori generali.

Solicitat să confirme relația sa cu Serghei Catană, Igor Dodon a evitat să ofere un răspuns exact, dar nu a infirmat că ar fi nașul său de cununie.

„În ceea ce ține de rude, n-am să fac niciun fel de comentarii. Poate fratele, poate soția, că aveți mai multe întrebări, la sigur, pe subiectul acesta. N-o să mă leg de cumătri, nănași, fini. Dacă sunt încălcate careva articole ale legislație, nu au decât a fi transmise și ne vom clarifica”, a declarat Igor Dodon.

Acesta afirmă că subiectul privind schemele de la Metalferos a fost propus spre discuții de mai multe ori la Consiliul Suprem de Securitate, dar a fost blocat.

„Sunt mai multe probleme, în afară de miliard, de monopolizare, de problema pe Nistru, referitor la construcția barajului, mai sunt patru-cinci probleme pe care noi am încercat să le punem la Consiliul Suprem de Securitate. Cu regret, au fost blocate de majoritatea parlamentară”, afirmă Dodon, care anterior a recunoscut că până în prezent au fost organizate doar patru ședințe ale Consiliului Superior de Securitate.

„Eu am mai mulți fini și un singur naș. Dacă au încălcat legislația, spuneți-mi, o să fie trași la răspundere, conform competenței”, a punctat Igor Dodon.

În cadrul aceleiași conferințe, Igor Dodon a declarat că în noiembrie 2016, liderii protestelor au făcut „jocul lui Plahotniuc” și nu i-au permis să aibă „instrumentul” Procuratura Generală.

„Partidul Democrat, a profitat în luna noiembrie 2016 de faptul că s-au adresat în judecată oponenții mei, contracandidata, să o numim așa, și au numit procurorul general”, susține Dodon.

Pe 8 decembrie 2016, la aproape două săptămâni de când Parlamentul a modificat prin vot Constituția și a stabilit că procurorul general este numit în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, Eduard Harunjen a fost desemnat șef al procuraturii generale pentru un mandat de 7 ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Vlad

    Amarnic de penibil, un sef de stat cere probe de la cetateni ca in tara sunt scheme de coruptie. Politiceinilor, in asa caz si situatie, ce sa ne mai asteptam de la dumnevoastra daca nu puteti face nimic?

  2. Lelea

    Pazea ! Daca ii mai dami procuratura si lui Dondon ne-am luat ramas bun de la viata in Moldova.Nu ne e de ajuns ca e in miinile mafiei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *