Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șeful DIP, despre condițiile de…

Șeful DIP, despre condițiile de detenție ale lui Veaceslav Platon

Șeful Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Aureliu Suhan susține că Veaceslav Platon se deține în condiții satisfăcătoare și că dispune de toate necesitățile în celulă. Afirmațiile au fost făcute în contextul unui interviu acordat ZdG de către șeful DIP.

„Deţinutul Platon se află în aceleaşi condiţii ca şi oricare alt deţinut al Penitenciarului 13, iar dacă consideră că nu sunt pe măsură, are dreptul la o plângere, la alta. Ele sunt examinate în dependenţă de competenţe – dacă sunt adresate DIP-ului, DIP le examinează. În ultima perioadă, ele sunt adresate mai mult procurorilor, instanţelor de judecată.

Pot să vă spun că Platon se deţine de unul singur, într-o celulă reparată cosmetic din contul sistemului penitenciar. Şi vreau să vă zic că pe măsură. Dispune, elementar, de toate necesităţile în celulă. Are acces la informaţie prin radio şi televizor. Dispune de un fierbător electric, care se permite.

Se întâmplă că dumnealui este sancţionat, fapt care, cu părere de rău, în ultimul timp se întâmplă mai des, din cauza atitudinii. (…) Nu ştiu de ce se comportă aşa. Dar, intuiţia mea îmi spune că, până la urmă, acesta deocamdată nu s-a conformat cu statutul său actual”, spune Suhan.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016, Platon a fost extrădat în R. Moldova. La 20 aprilie 2017, Platon a primit o sentință cu 18 ani de închisoarePe 12 decembrie 2017, acesta fost condamnat la încă 12 ani de detenție în cel de-al doilea dosar deschis pe numele său, pentru escrocherie.